Now Reading:
Na mjestu ukopa nekrštene djece izgrađena kapela bl. Alojzija Stepinca i Nevine dječice, na svetoj misi i blagoslovu župan Stričak sa zamjenicom
Full Article 3 minutes read

Na mjestu ukopa nekrštene djece izgrađena kapela bl. Alojzija Stepinca i Nevine dječice, na svetoj misi i blagoslovu župan Stričak sa zamjenicom

U subotu je u vinogradima Šafran u Radešiću održana sveta misa i blagoslov novoizgrađene kapele bl. Alojzija Stepinca i Nevine dječice.

Uz brojne okupljene u Radešiću je bio i varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, varaždinski župan Anđelko Stričak sa zamjenicom Silvijom Zagorec, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić i poduzetnik Stjepan Šafran.

Kapelu koja je po tadašnjim propisima sve do 1945. godine bila namijenjena za ukop nekrštene djece blagoslovio  bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

-Blaženi Alojzije i štovanje Nevine dječice povezano je s ovime što je tu nekada bilo. Tako da će ovo mjesto sigurno biti jedno mjesto poklonstva, molitve na ono što je prošlo i ono što nas sada u svakidašnjem životu veže. Ljudi su uvijek osjetljivi za sveto osobito u teškim vremenima. Korona je pokazala koliko ljudima treba duhovnost, a ovo je mjesto vezano radom i djelatnošću cijele obitelji Šafran – riječi su mons. Huzjaka.

Poslije Drugog Svjetskog rata to zemljište je zapušteno i s njega su uklonjene sve oznake i znakovlje groblja koje je zaraslo u grmlje i šikaru.

Samo groblje nalazi se tik uz parcele na kojima je 2006. godine počela obnova vinograda obitelji Šafran, te se u tijeku radova rodila ideja da se zemljište zapuštenog groblja očisti, a na tom mjestu izgradi spomen kapela u čast Nevine dječice koja su tu stoljećima ukapana i da se kapela posveti u slavu blaženog Alojzija Stepinca čiji je životni put bio ispunjen radošću krštenja.

-Ovo je projekat i moja osobna zahvala za povijesni put koji sada krajem moje karijere želim prenijeti na mlađu generaciju. Kada sam ovo gradio mnogi su me pitali zašto baš na tom mjestu. Zato jer je to baš to mjesto koje ima svoju česticu i svoj broj i svoj značaj, a s druge strane blaženi Alojzije Stepinac svetac koji je sigurno prigrlio svojim dolaskom na nebo sve te duše – rekao je Šafran i zahvalio obojici biskupa, svima koji su ga poduprli u ideji izgradnje kapelice i varaždinskom županu Stričaku. Kapelica je podignuta da se ne zaboravi, naglasio je.

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je da jednako kao što nas vesele materijalne stvari poput uređenih ulica i zgrada u javnom prostoru isto tako brigu treba voditi i o duši, a ova kapelica je upravo takvo mjesto.

-Upravo ova kapelica koja spada pod Župu Presvetog trojstva Visoko na ovim lijepim bregima smještanima na jugu Varaždinske županije daje dušu, posebice ako uzmemo u obzir da je posvećena blaženom Alojziju Stepincu i nedužnoj djeci. Kapelica i crkava posvećenih blaženom Stepincu ima, ali koliko mi je poznato takvih mjesta posvećenih nevinoj djeci u našoj domovini nema. Upravo je to jedan iskorak prema svim dušama – kazao je župan i zahvalio Stjepanu Šafranu na ovoj inicijativi.

Vrijedi spomenuti da se iduće godine obilježava jubilarna 125. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Stepinca.

www.sjever.hr
02.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.