Now Reading:
Vlasnicima zagorskih tradicijskih i umjetničkih obrta dodijeljeno skoro 200 tisuća kuna
Full Article 3 minutes read

Vlasnicima zagorskih tradicijskih i umjetničkih obrta dodijeljeno skoro 200 tisuća kuna

U prostorijama Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, u petak su dodijeljeni ugovori vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta koji su ostvarili potporu temeljem natječaja Krapinsko – zagorske županije.

Kako je na samom početku naglasila Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, cilj ovih potpora je da se tradicijskim i umjetničkim obrtima omogući lakše poslovanje i rad u zahtjevnim uvjetima.

– Za natječaj za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima osigurano je 200.000 kuna. U sklopu natječaja bilo je predviđeno opremanje radionica, ali i financijska pomoć u kriznim situacijama kako bi obrtnici mogli isplatiti plaće, platiti režijske troškove i nastaviti poslovanje. Za 40 prijava koje su udovoljile natječaju osigurano je 198.750 kuna – rekla je Mihovilić.

Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije poručio je kako u ovim teškim vremenima obrti odolijevaju svim izazovima.

– Oni odolijevaju načinu rada. Još uvijek rade rukama jer one su te koje su najvrijednije u izradi suvenira. Umjetnički i tradicijski obrti zahvaljujući Krapinsko-zagorskoj županiji dobivaju potporu koja im je u ovim izazovnim vremenima itekako potrebna – rekao je Varga istaknuvši kako je danas i poseban dan za hrvatsko obrtništvo, naime, Hrvatska obrtnička komora slavi 170. obljetnicu.

Ugovore je korisnicima uručio župan Kolar zahvalivši im pritom što se bave tradicijskim i umjetničkim obrtima i što su unatoč svim izazovima s time i nastavili.

– Mi kontinuirano, od 2017. godine s određenim sredstvima pomažemo vama u tome da opstanete u tim obrtima. Svi zajedno bi trebali krenuti s inicijativom prema Vladi Republike Hrvatske po pitanju PDV-a. Tradicijski obrti trebali bi imati manji PDV jer to nije proizvodnja na veliko, to rade ruke, to radi znanje. To nije traka u tvornici i ne rade se na stotine tisuća i milijuna komada, nego je svaki unikat, svaki je original – rekao je Kolar.

Naglasio je da ako želimo zadržati ovakve obrte, onda bi se ova inicijativa trebala pokrenuti, a porezne olakšice omogućile bi im bolje poslovanje.

– Zajednička inicijativa prema Vladi i Ministarstvu financija možda i donese neki rezultat – dodao je Kolar te najavio kako će KZŽ u sljedeće dvije, tri godine posebnu pažnju posvetiti tradicijskim obrtima čiji su proizvodi pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština.

Naime, kako naglašava župan, mišljenja su da u tom području nije napravljeno dovoljno u promociji.

– Kada niste dovoljno napravili na samoj promociji, onda niste napravili dovoljno ni što se tiče same prodaje, ni što se tiče same cijene. Ovdje imamo velikog prostora za iskorak. Napravit ćemo trogodišnji program, kao što smo napravili za proizvode koji su dobili europsku zaštitu. To znači da ćete imati poseban natječaj s posebnim sredstvima koje ćete moći iskoristiti upravo za ovu namjenu – zaključio je Kolar.

Na dodijeljenim sredstvima Županiji se u ime svih korisnika zahvalio vlasnik Zlatarne Vrančić, Hrvoje Vrančić.

www.sjever.hr
01.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.