Now Reading:
U Čakovcu održana radionica “Uvođenje eura” – Međimurski poduzetnici saznali što ih sve očekuje uvođenjem nove valute
Full Article 3 minutes read

U Čakovcu održana radionica “Uvođenje eura” – Međimurski poduzetnici saznali što ih sve očekuje uvođenjem nove valute

U organizaciji Europe Direct centra Čakovec i predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u petak je održana radionica “Uvođenje eura”, namijenjena poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovima te jedinicama lokalne i područne samouprave.

Kako je istaknuo međimurski župan Matija Posavec Čakovec je jedan od deset gradova u Republici Hrvatskoj koji ima instituciju Europe Direct, a koja je zadužena građanima pružati sve informacije vezane uz Europsku uniju.

– U Hrvatskoj je trenutno jedna od najvažnijih tema uvođenje eura, koje se planira već za nekoliko mjeseci i ne čudi velik interes naših poduzetnika i obrtnika te predstavnika OPG-ova. Mi smo morali zatvoriti prijave, što znači da se ukazala potreba za još jednim ovakvim, sličnim sastankom – rekao je župan Posavec dodavši kako to i ne čudi, s obzirom na to da je Međimurje izuzetno razvojna i proizvodno orijentirana županija u kojoj mnogi poduzetnici posluju s inozemstvom.

– Čim imate veći izvoz od uvoza, onda i uvođenje eura očito poduzetnici doživljavaju kao prednost – pojasnio je Posavec te najavio kako će Međimurska županija organizirati još ovakvih sastanaka kako bi se što više građana informiralo i otklonilo sve nedoumice, koje imaju povodom ovog velikog trenutka za Hrvatsku.

Izuzetno zadovoljan odazivom na radionicu je i Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije i voditelj Europe Direct centra.

– S obzirom da nas točno šest mjeseci dijeli od datuma uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, smatramo da je bitno informirati naše građane, prvenstveno gospodarstvenike i predstavnike javne vlasti što to znači i što nas čeka u pripremnom razdoblju – kazao je Radanović.

Ivana Žepić iz Ministarstva financija objasnila je kako se tijekom radionica polaznicima prenosi ono što se radilo u proteklom razdoblju, od 2017. godine.

– Vlada RH zajedno sa HNB-om predstavila je euro strategiju i sada su počele ove operativne pripreme koje traju već nekoliko godina. Od 2021. krenuli smo intenzivno sa svim tim aktivnostima, uspostavili su se koordinacijski odbori s ciljem da se sve aktivnosti u zadanim rokovima izvrše i da prelazak s kune na euro bude bez nekih većih poteškoća – rekla je Žepić te dodala kako će se radionice održati u deset gradova diljem Hrvatske te će se poduzetnicima prenijeti sve ono što još uvijek stoji kao nepoznanica ili otvoreno pitanje.

A koja su to pitanja koja poduzetnike najviše muče, otkrila je Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objasnivši kako polaznike najviše zanima što točno podrazumijeva dvojno iskazivanje cijena te kakve su tu obaveze i očekivanja, kao i kako točno voditi evidenciju u poslovnim knjigama.

– Taj neki računovodstveni i financijski dio upravljanja i informacijski sustav koji se na to veže i treba prilagoditi, neka su od najčešćih pitanja – zaključila je Šušić.

www.sjever.hr
01.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.