Now Reading:
Iako nam život i dalje kreiraju muškarci, na okruglom stolu „Žene i politika” dokazano je da žena ženi „ne mora biti vuk”
Full Article 6 minutes read

Iako nam život i dalje kreiraju muškarci, na okruglom stolu „Žene i politika” dokazano je da žena ženi „ne mora biti vuk”

Ravnopravnost spolova i položaj žena u hrvatskoj politici miljama je daleko od stoljeća u kojem živimo. U patrijahalnoj Hrvatskoj penjući se po hijararhiji viših funkcija ne samo u politici, već bilo kojoj upravljačkoj funkciji, rodni jaz sve je izraženiji, a komentari sve glasniji. Za razliku od primjerice skandinavskih zemalja kod nas je politika još uvijek „muški posao”. Upravo o tim temama raspravljalo se na Okruglom stol „Žene i politika“ održanom u četvrtak u Krapini.

U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora svega je 19 posto žena, a stvari nisu puno bolje ni na lokalnim razinama. Konkretno, u Krapinsko-zagorskoj županiji na 32 gradonačelnička i vijećnička mjesta dolazi jedna gradonačelnica, 7 načelnica i 11 predsjednica vijeća te zamjenica župana. Usporedno s drugim jedinicama lokalne samouprave Zagorje i ne stoji tako loše.

Organizatorica panela, vlasnica i urednica ZIP portala Snježana Leljak smatra kako ova tema treba dobiti puno više prostora u javnosti.

-Ispada da nama život i dalje kroje muškarci. Mi moramo brinuti za obitelj i djecu što u nama stvara unutarnji sukob kada želimo ostvariti svoje karijere u politici ili nekom drugom poslu. Tema se pokazala jako važnom, naše kolegice koje se bave politikom nailaze na dosta problema i trebalo bi čim više takvih tribina, okruglih stolova ili konferencija da se javno komunicira i pokuša promijeniti slika u medijima pogotovo političarki, da se ne gleda njihova frizura, haljina nego da se sluša sadržaj i da postane bitno ono što želimo reći – komentirala je Leljak ističući kako su se sve sudionice složile da je riječ o važnoj temi o kojoj je potrebno puno više komunicirati.

-Žene se moraju ohrabriti i biti spremne stati pred sve i jasno i glasno izreći svoje mišljenje i boriti se da ono bude uvaženo. Žena ženi bi uvijek trebala biti podrška, ako još to nismo naučile, možda bi morale pogledati naše muške kolege koji se uvijek drže zajedno i ne idu jedni na druge nožem. Ne smijemo biti toliko kritične prema drugim ženama koje su se odvažile i krenule graditi političku karijeru već im biti podrška i birati one koji će odlučiti za našu budućnost puno bolje nego što su to dosad odlučivali muškarci – zaključila je organizatorica ovog panela koja uz to uspješno organizira i panel „Žene i poduzetništvo” koji kao i ovaj, ima za cilj povezati žene.

Govoreći o položaju žena u politici europarlamentarka Biljana Borzan kazala je kako će njihov položaj biti bolji ukoliko se za to same izbore, u prvom redu, uz potporu svojih kolegica.

-Muškarci često nemaju osjećaj za žene u politici i ako žene ne budu jedna drugu podržavale teško da će doći do određenih poboljšanja. Izuzetno je važno da žene budu na pozicijama gdje se donose odluke, ne samo u politici, nego u gospodarstvu, jer na taj način društvo može izvući ono najbolje što ima. U Hrvatskoj je zastupljenost žena, kako u saboru, tako i na operativnim funkcijama, u vladi, lokalnoj razini potpuno nezadovoljavajuća. Iskustvo pokazuju da zemlje koje imaju veću zastupljenost žena, poput Skandinavije koja ima više od polovice žena u upravljačkim tijelima, parlamentu, u vladi, a to su najuspješnije zemlje u Europi – komentirala je Borzan dodajući da kada se to prepozna i kod nas na taj način, onda će i društvo biti naprednije i uspješnije.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek zagovornica je kvota, jer se njima novim i kvalitetnim ženama omogućuje pristup funkcijama i dužnostima.

– Zagovornica sam i toga da se ne gleda spol pri određivanju mjesta na listama, nego da se gleda kvaliteta osobe. Kada govorimo o položaju žena u polici on uvelike ovisi o stavovima koje imaju i žene i muškarci. Stavovi su ono što se u nama samima i najteže mijenja zato je jako važno da djeca od najranije dobi imaju model ponašanja u obitelji koji će upravo uključivati podjelu poslova, odgovornosti, obaveza. Nakon toga izuzetno važan je školski sustav gdje premalo govorimo o tome. Jako mi je drago da na području KZŽ već nekoliko godina imamo građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost u okviru koje se pomno obrađuju i teme ravnopravnosti spolova – kazala je Petek koja smatra da je o jednakim prilikama za žene i muškarce u bilo kojoj društvenoj sferi važno govoriti od najranije dobi.

Načelnica Općine Lobor u drugom mandatu Ljubica Jembrih smatra da kao zajednica moramo poraditi na ohrabrivanju žena da se uključe u politiku.

– Poznato nam je da se kroz vrijeme mijenja ta statistika i gledajući podatke, već je ove godine puno više žena u politici i na vodećim funkcijama što ravnateljstva, vođenja nekih državnih ustanova, a isto tako možemo se pohvaliti kako u Europskom parlamentu imamo veliki broj žena na vodećim funkcijama. No, ako se vratimo na lokalnu sredinu, tu imamo dosta veliki problem i zato pozdravljam ovakve okrugle stolove, prezentacije i edukacije da ohrabrimo naše žene jer one imaju kvalitete – ističe Jembrih dodavši kako se žene ne smije podcjenjivati ni u čemu jer uz sve obaveze koje žena ima, još uvijek ima prostora da se počne baviti svojom politikom za bolji položaj, kako žena tako i ukupnog društva.

-Politika treba žene, žene su potrebne u politici i povijest je pokazala da sve velike promjene u društvu inicirale žene, tako da za nekakvu bolju i kvalitetniju budućnost i društvene odnose žene u politici itekako su potrebne – mišljenja je Suzana Žunić glasnogovornica stranke na županijskoj i nacionalnoj razini.

Nataša Krajačić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Zlatar Bistrica naglasila je kako žene itekako imaju potencijala za za bavljenje politikom, ali za to im je potrebna podrška na svim razinama, od obitelji, školstva, obrazovanja i šire zajednice.

-Žene trebaju biti jedna drugoj potpora kako bi stvari krenule na bolje. Bitna je i edukacija od malih nogu, jer, ionako su sve te muškarce odgojile mame. Sve kreće iz obiteljskog doma preko škole i kasnije medija koji formiraju sliku ne samo o nama, nego nas samih o nama. Svi dionici društva trebaju se ponašati odgovorno kako bi ostvarili bolje uvjete i dali podršku ženama koje se žele baviti politikom – zaključila je Krajačić.

abrkic/sjever.hr
01.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.