Now Reading:
U Varaždinskoj županiji o budućnosti javnog prijevoza putnika – dvije trećine građana rado bi koristilo kvalitetan sustav javnog prijevoza
Full Article 2 minutes read

U Varaždinskoj županiji o budućnosti javnog prijevoza putnika – dvije trećine građana rado bi koristilo kvalitetan sustav javnog prijevoza

U varaždinskoj Županijskoj palači u četvrtak je održana panel raspravu na temu „Ugovori o javnoj usluzi u javnom prijevozu putnika u hrvatskim županijama“, a govorilo se o tome kako osigurati kvalitetnu javnu uslugu u javnom prijevozu putnika u hrvatskim regijama i županijama.

Sudjelovali su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Darko Majhen, predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina, predsjednik Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika pri HUP-u Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih prijevoznika Krešimir Čumbrek, marketing menadžer HŽ putničkog prijevoza Tomislav Prpić te Predrag Brlek sa Odjela za logistiku i održivu mobilnost Sveučilišta Sjever.

Klečina je naglasio da bi otprilike dvije trećine građana vrlo rado koristilo kvalitetan sustav javnog prijevoza.

– Još nekih 10-15 posto je malo nesigurno, ali kad bi imali kvalitetni sustav, sigurno bi ga koristili. Građanima je važna učestalost polazaka, da su svakih sat vremena. Primjeri dobre prakse iz Europske unije govore upravo o tome – gdje se ulaže u takav sustav dobivaju se vrlo kvalitetni efekti i velik broj korisnika – kazao je Klečina.

– Strateški dokumenti snažno zagovaraju razvoj javnog prijevoza te omogućavaju sufinanciranje raznih projekata, kako za razvoj infrastrukture, tako i za razvoj organizacije kvalitetnog i korisnički orijentiranog javnog prijevoza. Vezano za daljnji razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, sjeverne županije su u prednosti jer imaju izrađen Master plan za integrirani prijevoz putnika. Master plan je zajednički strateški regionalni dokument Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke županije, vezan uz razvoj integriranog prijevoza putnika i ukupnog održivog prometnog sustava na području sve tri sjeverne županije. Zahvaljujući saznanjima i istraživanjima iz Master plana, danas postoje konkretni prijedlozi kako uz dostupna financijska sredstva organizirati kvalitetan, učestali i dostupan javni prijevoz za sve građane – dodao je Ante Klečina.

Darko Majhen je istaknuo da Varaždinska županija želi uspostaviti novi i kvalitetniji sustav javnog autobusnog prijevoza s kvalitetnijom mrežom linija i većim brojem polazaka.

– Time bi se osigurala znatno bolja mobilnost građana, naročito učenika i studenata, mladih radnika i mladih obitelji te umirovljenika. Aktivno provodimo proces u kojem se spremamo za potpisivanje ugovora o javnoj usluzi s budućim prijevoznicima, pri čemu aktivno surađujemo s drugim županijama i resornim ministarstvom – kazao je Majhen.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
30.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.