Now Reading:
Prvo izdanje „Dana heligonke” u Loboru uz inozemne goste pokazalo da ova manifestacija ima blistavu budućnost
Full Article 2 minutes read

Prvo izdanje „Dana heligonke” u Loboru uz inozemne goste pokazalo da ova manifestacija ima blistavu budućnost

Mlada loborska „Udruga Zagorje moje” aktivno je počela sa svojim djelovanjem prije dvije godine, a sada je uz pokroviteljstvo Općine Lobor organizirala „Dane heligonke” koji su se održali ove nedjelje na školskom igralištu u Petrovoj Gori u Loboru.

„Dani heligonke” manifestacija je koja se u Loboru održala po prvi puta iako je bila u planu još prošle godine, no zbog epidemije koronavirusa bila je odgođena.

Cilj ove manifestacije koja je u samom startu poprimila i međunarodni karakter je očuvanje i promocija glazbe, odnosno sviranja heligonke. Uz brojne domaće izvođače manifestaciju su uveličali i gosti iz glazbene škole Rošer iz Podlehnika u Sloveniji, pjevački zbor Kušlec iz Konjščine, a nastupila je i međunarodna prvakinje na diatoničnoj harmonici Ema Sušanj.

U nastupima je uživala i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih te iskazala zadovoljstvo što se ova vrijedna manifestacija napokon održala.

-Imali smo puno izvođača s područja iz Hrvatske uz goste iz Slovenije i Austrije, a drago mi je i da možemo podržati rad „Udruge Zagorje moje” kroz samo održavanje edukacija, jer nam je u interesu da se njeguje tradicija sviranja takvih instrumenata i da se ona prenosi na naše mlade koji pokazuju velik interes – istaknula je načelnica.

Dosad su održane tri edukacije u OŠ Mihovljan, OŠ Novi Golobovec i OŠ Franje Horvata Kiša Lobor kako bi se osnovnoškolcima prezentiralo sviranje polki i valcera što je izazvalo ogromno odobravanje školaraca.

Sama manifestacija „Dani heligonke” bila je jako dobra posjećena od strane mještana i građana širom Krapinsko-zagorske županije koji njeguju i održavaju tradiciju sviranja heligonke.

www.sjever.hr
30.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.