Now Reading:
Općini Bedekovčina petu godinu zaredom petica za transparentnost proračuna
Full Article 50 second read

Općini Bedekovčina petu godinu zaredom petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije (IJF) svake godine analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Općina Bedekovčina od strane Instituta za javne financije (IJF) uvrštena je u najvišu razinu (5) proračunske transparentnosti za razdoblje studeni 2021. – travanj 2022.

Objava proračunskih dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. Ona je i prvi korak prema potpunijoj proračunskoj transparentnosti kao neophodnom preduvjetu za participaciju građana u odlučivanju o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava i u kontroli odgovornosti vlasti lokalnih jedinica.

www.sjever.hr
30.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.