Now Reading:
Budite oprezni pri transakcijama putem interneta!
Full Article 3 minutes read

Budite oprezni pri transakcijama putem interneta!

internet

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su kaznenu prijavu građana, zbog počinjenog kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu, informacije su iz PU međimurske.

U srijedu, 29. lipnja, primio je poruku putem mobilne aplikacije u kojoj nepoznata osoba iskazuje namjeru za kupnjom auto radija kojeg je oglasio putem internetskog oglasnika. Potom mu je zainteresirani kupac poslao poveznicu (link) na koju je trebao dostaviti svoje osobne podatke, radi uplate novca. U spomenuti obrazac oštećeni je unio broj svoje bankovne kartice i pripadajući CVV broj, nakon čega je utvrdio da mu je s bankovnog računa neovlašteno skinuto nekoliko tisuća kuna.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti počinjenja opisanog kaznenog djela i otkrio počinitelj.

Kako bi se izbjegli ovakvi i slični događaji, iz policije upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, odnosno drugih transakcija. Donosimo nekoliko savjeta Europola.

Kupujte od provjerenih izvora

Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na pouzdanim stranicama koje su specijalizirane za online prodaju (npr. Amazon, eBay i dr.).

Provjeravajte trajna plaćanja

Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju

Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini

Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen

Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje

Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu putem pouzdanih internetskih stranica, nemojte davati podatke o svojoj bankovnoj kartici.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed

Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete. Ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN, CVV broj ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte, odnosno na neki drugi način.

Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (npr. Verified by Visa / Mastercard CesureCode).

www.sjever.hr
30.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.