Now Reading:
U Maču otvorena apiterapijska kućica , a tretman je isprobao i župan Kolar
Full Article 4 minutes read

U Maču otvorena apiterapijska kućica , a tretman je isprobao i župan Kolar

Na imanju OPG-a pčelarstvo Herceg u Maču, u srijedu je održano otvorenje apiterapijske kućice i kuće za odmor te obilježavanje certifikacije zagorskog bagremovog meda. Događanju je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Na samom početku dobrodošlicu je okupljenima poželio domaćin i vlasnik OPG-a Herceg, Radovan Herceg, koji je tom prilikom istaknuo kako su svoju ponudu odlučili proširiti i apiterapijom.

Apiterapija kao jedan od načina poboljšanja zdravlja uz pomoć pčelinjih proizvoda prisutna je u Sloveniji već neko vrijeme, a potvrdio je to i predsjednik Komisije za apiterapiju kod Pčelarskog saveza Slovenije Matjaž Pogačnik.

– Ovdje je jedna kućica za udisanje zraka iz košnica i to je jedan smjer apiterapije. Ovaj smjer je kod nas u Sloveniji u napretku, dobivaju se dobri rezultati i poveznica između struke i apiterapije je izrazito dobra – kazao je Pogačnik napomenuvši kako gospodin Herceg ima dobre uvjete za budućnost te je odlično što je pristupio edukaciji bez koje nema napretka.

Nadovezavši se na predsjednika Komisije za apiterapiju, Pogačnika, župan Kolar naglasio je kako je lijepo imati u susjedstvu nekog tko već ima znanja i iskustva, pa se na samom početku, kako je rekao, ne trebate hrvati s početnim problemima.

– Ovdje je napravljen odličan spoj obiteljske tradicije bavljenja proizvodnjom meda i pčelarstvom, pitoresknog zagorskog mjesta koje odiše s prekrasnim krajolikom i zdravlja. Kažu da je med najzdravija namirnica na svijetu i da postoji 1001 način kako ga možete koristiti. Ovo je jedna nova priča koja se nudi sa svim certifikatima u suradnji s medicinskom strukom – rekao je župan Kolar napomenuvši kako je izuzetno bitno što se sve ovo događa u godini kada konačno ima i bagremovog meda.

– Nakon dvije katastrofalne godine za naše pčelare konačno je bilo vrcanja i konačno ćemo moći naš bagremov med koji ima europsku zaštitu i promovirati što nismo mogli unazad dvije godine jer ga nije bilo. Sve naše zaštićene proizvode, zagorsku puricu, mlince, štrukle i bagremov med htjeli smo prezentirati u Europskom odboru regija, no morali smo odustati zbog pandemije. Sad ćemo u Bruxellesu moći prezentirati još jedan dio ponude vezan uz bagremov med – pojasnio je Kolar naglasivši kako su uz edukaciju veoma bitne i promocija i brendiranje.

Dodao je kako će upravo iz tog razloga, preko županijske Razvojne agencije i županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu napraviti brending apiterapije u OPG-u gospodina Hercega i promovirati je u budućem razdoblju.

Događanju je prisustvovala i Dragana Milosavljević iz tvrtke Biotechnicon, te objasnila kako su oni najstarije kontrolno tijelo te kontroliraju preko 30 zaštićenih oznaka izvrsnosti i oznaka zemljopisnog podrijetla na području Republike Hrvatske.

– U području Zagorja smo aktivni na dvije oznake, prva oznaka je zagorski puran, a druga je zagorski bagremov med. Drago mi je najaviti da u prvoj godini europske zaštite zagorskog bagremovog meda imamo već i prve proizvođače – kazale je Mislosavljević dodavši kako su tri proizvođača certificirana, a među njima je i OPG Herceg.

– Sva tri proizvođača su zadovoljila sve kriterije specifikacije, a osnovni kriteriji su da je ispaša, kao i prerada i punjenje na području Zagorja. Također, svi su se dužni pridržavati dobre pčelarske prakse te ono najbitnije je da svi prolaze vrlo strogu analizu prema specifikaciji – pojasnila je Milosavljević.

Dodala je isto tako da su ove godine postignuti stvarno izvanredni rezultati, naime udio peludnih zrnaca koji treba biti iznad 27, ove godine je preko 60 posto u svim analiziranim uzorcima.

www.sjever.hr
29.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.