Now Reading:
POSLODAVCI MUKU MUČE S MANJKOM RADNIKA Zbog nedostatka radne snage zaposlenici će duže raditi????
Full Article 2 minutes read

POSLODAVCI MUKU MUČE S MANJKOM RADNIKA Zbog nedostatka radne snage zaposlenici će duže raditi????

radnici

Gotovo da nema industrije u Njemačkoj koja se ne žali na nedostatak radne snage zbog čega je predsjednik Saveza njemačke industrije Siegfried Russwurm predložio je povećanje tjednog radnog vremena – uz plaćenu naknadu, ali to nije lako provesti, prenosi Poslovni.hr.

Ugostitelji nemaju dovoljno uslužnog osoblja, nedostaje blagajnica u maloprodaji, ne mogu se otvoriti novi dnevni centri za njegu zbog nedostatka osoblja, zračnim lukama nedostaje radnika.

-Postoji ideja za dulje radno vrijeme, odnosno da se uvede 42-satni tjedan. To bi bilo lakše provesti nego podizanje granice na umirovljenje na 70 godina – smatra predsjednik Saveza njemačke industrije (BDI) Siegfried Russwurm.

Prema podacima Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB) Njemačkog zavoda za zapošljavanje, radnici su prošle godine radili u prosjeku 38,2 sata tjedno, dok je prosjek za radnike na nepuno radno vrijeme 17,86 sati, no još je uvijek visoka kvota za nepuno radno vrijeme.

Produktivnost po satu u Njemačkoj veća je nego u mnogim drugim zemljama, a prema podacima IAB-a zaposlenici su 2021. godine prosječno radili 20 plaćenih prekovremenih sati i nešto više neplaćenih prekovremenih sati.

Zakon o radnom vremenu propisuje maksimalno osam sati radnim danom, odnosno od ponedjeljka do subote, ne uključujući zakonski propisane pauze. To čini maksimalno radno vrijeme od 48 sati tjedno. U mnogim je kolektivnim ugovorima, međutim, predviđeno mnogo manje radnih sati. U metalnoj i elektro industriji radnici rade 35 sati tjedno. U uslužnim djelatnostima obično se radi između 38 i 39 sati tjedno, prenosi Poslovni.hr.

Međutim, 42-satni radni tjedan ne bi bilo lako uvesti, a prvo bi se trebali izjasniti zaposlenici, a onda i sindikati koji su protiv duljeg radnog vremena, čak i ako bi se plaće u skladu s tim povećale.

Prema mnogim liječnicima, zaposlenici ne bi trebali biti preopterećeni i tvrde da se nakon četiri do šest sati koncentracija smanjuje. Svjetska zdravstvena organizacija također tvrdi da je previše prekovremenog rada loše je za zdravlje. Kada ljudi rade više od 55 sati tjedno rizik od po život opasnih bolesti srca i cirkulacije značajno se povećava.

Što vi mislite, bi li zaposlenici trebali raditi duže jer poslodavci muku muče s nedostatkom radne snage?

www.sjever.hr / poslovni.hr
29.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.