Now Reading:
Velik odaziv na konferenciju Zagrebačke županije o uvođenju eura – Ministar Marić: Želimo da taj cijeli proces i tranzicija prođe što je moguće bezbolnije i uspješnije
Full Article 2 minutes read

Velik odaziv na konferenciju Zagrebačke županije o uvođenju eura – Ministar Marić: Želimo da taj cijeli proces i tranzicija prođe što je moguće bezbolnije i uspješnije

Gotovo 300 sudionika – predstavnika općina i gradova, osnovnih i srednjih škola, županijskih ustanova i trgovačkih društava –  okupila je konferencija Zagrebačke županije pod nazivom „Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić tom prigodom istaknuo je kako je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a da nakon formalne odluke o uvođenju eura, koja se očekuje za dva tjedna, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla.

-Dobro je da se na razini centralne države, ali isto tako i na lokalnoj razini, o toj temi govori te prolazi kroz sve detalje prilagodbe za uvođenje eura. Želimo da taj cijeli proces i tranzicija prođe što je moguće bezbolnije i uspješnije – izjavio je Marić.

Također, napomenuo je da će po formalnoj odluci o ulasku u eurozonu krenuti i službena kampanja oko uvođenja eura, pri čemu je pohvalio ovakva javna događanja, jer je cilj doprijeti do svakog građanina. Ponovio je i brojne dugoročne koristi od uvođenja eura, pri čemu Hrvatska postaje 20. članica druge najveće monetarne unije u svijetu.

-To dodatno reputacijski stvara priliku za naše poduzetnike koji rade na području eurozone, ali i šire – naglasio je Marić.

Zamjenik župana Damir Tomljenović naglasio je kako je pred administracijom priprema dvojnog iskazivanja iznosa.

-Od računa za komunalne usluge, do isplatne liste plaća zaposlenika, upravnih pristojbi ili pak novčanih naknada za novorođenče, svaki iznos u kunama, morat će imati ekvivalent u eurima. Također, temeljni financijski dokument, proračun županije, gradova i općina za sljedeću godinu planirat će se u eurima – rekao je Tomljenović dodavši kako je Zagrebačka županija programski i informatički spremna da sustav dvojnog iskazivanja bude funkcionalan i u primjeni od rujna ove godine.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk ocijenio je da velik broj okupljenih na konferenciji govori o ozbiljnosti i važnosti teme, a da za nju takav interes vlada na području cijele Hrvatske. Rekao je da je lokalna i regionalna samouprava vrlo ozbiljno shvatila tu temu.

Konferenciji je nazočila i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
28.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.