Now Reading:
Tri dana zagarantirane zabave na Bajerima uz tri manifestacije: Sajam i izložba zagorskih vina, Štruklijada i Igrajte nam mužikaši
Full Article 5 minutes read

Tri dana zagarantirane zabave na Bajerima uz tri manifestacije: Sajam i izložba zagorskih vina, Štruklijada i Igrajte nam mužikaši

Svega nekoliko dana dijeli nas od bogatog programa događanja koja će se ovog vikenda održati na Bedekovčanskim jezerima u sklopu tri manifestacije, 54. Sajma i izložbe zagorskih vina, 13. izdanja Štruklijade te 54. festivala Igrajte nam mužikaši.

Što točno očekuje posjetitelje kroz tri dana održavanja manifestacija, predstavljeno je u utorak na konferenciji za novinare na Bedekovčanskim jezerima.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban na samom je početku naglasio kako će po 54. puta na Bajerima odzvanjati domaća, zabavna muzika.

– Ove godine imamo 18 novih pjesama koje su jako dobre i kvalitetne te vjerujem da će naši posjetitelji biti jako zadovoljni. Pokazalo se da ulaganje u ovaj festival, njegovo jačanje i širenje doprinosi našim Zagorcima i inspirira ih za stvaranje sve boljih i boljih kompozicija. Kvaliteta se povećava svake godine, a tako je i ove – pojasnio je načelnik Ban.

Službeni dio festivala počinje u 17 sati, nakon čega slijedi nastup i promocija CD-a Andrije Kosa s Carpona bandom, dok će se navečer Zvuci Zagorja pobrinuti za svečani dio.

– Sva tri dana događanja popraćena su zabavnim programom pa tako da u petak s početkom u 22 sata nastupa Lidija Bačić, u subotu Učiteljice, a u nedjelju Zvuci Zagorja. Zabavni dio programa trajat će do dugo u noć – dodao je načelnik Ban istaknuvši kako je program prilagođen svim uzrastima.

– I ove godine za najmlađe pripremili smo zabavni park Adria, na jezeru će moći pogledati kazališnu predstavu, a Savjet mladih pripremio je i niz radionica – rekao je Ban te pozvao roditelje da dođu s djecom na Bajere u što većem broju.

Manifestaciju Sajam i izložba zagorskih vina predstavila je Jasminka Šaško, predsjednica udruge Vino Zagorje.

– Prikupljeno je nešto više od 100-tinjak uzoraka vina i moram istaknuti kako su naši vinari ponovno postigli jako dobre rezultate te unatoč lošim vremenskim prilikama i nepogodama koje ih prate konstantno dižu kvalitetu svojih vina. Imamo tri velika zlata, 28 zlatnih, 54 srebrne i svega nekoliko brončanih medalja te jedno priznanje. Zahvaljujem svim vinarima koji su se odazvali na ocjenjivanje te im čestitam na izuzetno dobrim rezultatima – rekla je Šaško dodavši kako će na samom Sajmu nekoliko vinara izložiti svoja vina te će isto tako posjetitelji moći kušati i sva vina pristigla na ocjenjivanje.

Sedam vinara bit će ovdje prisutno sva tri dana, a riječ je o vinarima koji su među najjačima u Zagorju, ali isto tako su i dobitnici svjetski priznatih medalja. Naše Zagorje je malo, ali je jako bogato što pokazuje i velika raznolikost naših vina pa pozivam ljubitelje vina da dođu i kušaju između ostalog i vrhunske pjenušce, vrhunska mirna vina kao i vrhunske predikate – kazale je Šaško.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar najavila je 13. po redu izdanje Štruklijade.

– Ove godine imamo 14 izlagača, od toga dvije srednje škole, Zabok i Pregrada te Osnovnu školu Brestovec Orehovečki, a isto tako tu je i standardno, tročlani žiri koji će ocjenjivati štrukle naših izlagača. Od 17.30 sati imat ćemo gastro show pod motom “mladost protiv iskustva”, gdje će odmjeriti snage spomenute srednje škole i gospođe Božica Lacković i Zdenkica Ljubić, dugogodišnje natjecateljice i izvrsne poznavateljice izrade štrukli – rekla je Škrinjar najavivši i bogat zabavni program.

– Cijelo vrijeme s nama će biti Lajbeki, a od 19 sati na igralištu bit će naš balon na vrući zrak Zagorec te vjerujem da će vremenski uvjeti dozvoliti da se on podigne, najranije u 19 sati s obzirom na ove vrućine – pojasnila je Škrinjar te podsjetila kako su od ožujka štrukli zaštićeni na europskoj razini.

Imamo 3 certificirana proizvođača: ZMH Horvat, Vila Zelenjak Ventek i OPG Kos koji će izlagati i sudjelovati u natjecanju. Moći ćete i sami kušati što nam je donijela ta zaštita i uvjeriti se u kvalitetu samih proizvoda. Duboko vjerujem da su mnogi proizvođači štrukli već na putu realizacije pripreme za postupak samog certificiranja – dodala je.

Najavi poznatih zagorskih manifestacija prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasivši kako ovog vikenda na Bajerima posjetitelje očekuje vrhunski eno-gastro-muzički spektakl.

– Naša vina postižu vrhunske rezultate na svjetskoj razini. Imamo ukupno nagrađenih vina više nego Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija zajedno. To je samo dokaz kvalitete vina koja će posjetitelji moći probati ako u petak, subotu i nedjelju dođu na Bajere – kazao je Kolar napomenuvši kako će se kroz tri dana manifestacija prezentirati i autohtone zagorske sorte, klanječki sokol, svetokriška bjelina, svehrvatska bjelina te će se moći porazgovarati i s enolozima o tim sortama.

Pozvao je župan Kolar sve i na subotnju Štruklijadu gdje će, kako je rekao 14 izlagača nuditi desetak tisuća štrukli.

– Imat ćemo i dvoje njih koji će peći štrukle na licu mjesta. To je nova europska zaštita koju je jedan od naših proizvoda dobio. Moći će se probati i purica s mlincima. Pa praktički čitav zaokruženi meni imamo: purica kao glavno jelo, mlinci kao prilog, štrukli kao desert uz naša zagorska vrhunska vina. Teško je očekivati nešto bolje – rekao je župan te se osvrnuo i na festival “Igrajte nam mužikaši” nazvavši ga glazbenim fenomenom.

– Ima na području Zagorja dio ljudi koji obožavaju tu vrstu muzike. Imamo niz sjajnih ansambala koji fenomenalno izvode te pjesme. I svake godine je ovdje na Bajerima spektakl. Vjerujem da će tako biti i ove godine – kazao je Kolar uputivši na kraju još jednom poziv svim Zagorcima i Zagorkama, kao i onima iz susjednih županija, a i šire da se dođu dobro zabaviti na Bajere.

www.sjever.hr
28.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.