Now Reading:
Dva nova turistička sadržaja u Međimurju: Najstariji živući rudar Franjo Bogdan otvorio Spomen dom rudarstvu u Murskom Središću, otvoren i Spomen park naftaštva u Peklenici
Full Article 3 minutes read

Dva nova turistička sadržaja u Međimurju: Najstariji živući rudar Franjo Bogdan otvorio Spomen dom rudarstvu u Murskom Središću, otvoren i Spomen park naftaštva u Peklenici

Na sam dan grada Mursko Središće i blagdan svetog Ladislava, zaštitnika grada, otvorena su i predstavljena dva nova turistička proizvoda, Spomen dom rudarstva – Cimper u Murskom Središću i Spomen park naftaštva u Peklenici, čime su trajno obilježena dva zanata kojima Mursko Središće i ovaj dio Međimurja duguju prosperitet i svoj rast.

Peklenica, malo naselje na sjeveru Međimurja, prvo je mjesto na svijetu gdje se organizirano vadila nafta, čak tri godine prije nego u Pennsylvaniji u SAD-u, koje se u literaturi navodi kao prvo bušenje za naftom. Prva značajnija eksplotacija nafte u Peklenici započela je početkom 80-tih godina 19. stoljeća kada su Austro – Ugarske vlasti uvidjele potencijal pekleničkih naftnih polja, a prvi destilati od pekleničke nafte proizvedeni su 1859. godine.

Danas u Peklenici postoji još jedno aktivno okno koje je uređeno u mali spomen park naftnog rudarstva na tom području. U tom oknu može se vidjeti kako nafta slobodno izvire na površinu oslobađajući male količine plina. Posjetitelji svakodnevno mogu vidjeti pano na kojem je zorno prikazan postupak vađenja nafte te povijest. Iznad okna sastavljena je “trojka” koja prikazuje prvotni način vađenja nafte.

Osim naftaštva, za ovaj dio Međimurja važnu ulogu imalo je i rudarstvo, a eksploatacija ugljena počinje nakon 1. svjetskog rata. 1925. godine započeli su radovi na otvaranju prve jame u Međimurju. Od svog osnivanja do zatvaranja 1972. godine iskopano je 4.593.961 tona ugljena ili prosječno 157.626 tona godišnje. Tijekom svoga postojanja rudnici su bili nositelji gospodarskog razvitka ne samo Murskog Središća, nego i ovog dijela Međimurja. Jedini objekt iz razdoblja rudarstva je stari separator ugljena koji je služio za čišćenje rovnog ugljena od zemlje i njegovo klasiranje. Ovaj stari objekt u prvoj je fazi u potpunosti obnovljen i prenamijenjen u suvremeni interpretacijski centar Spomen dom rudarstva. U drugoj fazi slijedi sadržajno popunjavanje Spomen doma, u koje su uključeni mještani i stari rudari prepričavanjem zanimljivih rudarskih zgoda, donacijom rudarskih alata i fotografija.

Otvorenju su nazočili državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Čast da otvori Spomen dom rudarstva pripala je najstarijem živućem rudaru Franji Bogdanu. Istaknuti su junaci koji su trajno zadužili zajednicu svojim radom u jamama i ovo je prije svega način da im se trajno zahvali, a onda i prvoklasni turistički proizvod, kako je istaknuo ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“ Zoran Turk.

Interpretacijski centar Spomen dom rudarstva i Spomen park naftaštva realizirani su kroz prekogranični projekt „Energy tour“  koji Mursko Središće provodi s mađarskim gradovima i općinama Lentijem, Lovasziem i Gosztolom. Ukupna vrijednost projekta je 762.094,00 eura. Na Spomen domu rudarstva „Cimper“ rađeni su i popratni građevinski i obrtnički radovi koji su osim iz proračuna Grada Mursko Središće, financirani i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru programa Podrške regionalnom razvoju i sredstvima Međimurske županije kroz natječaj za sufinanciranje projekata u turizmu.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
28.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.