Now Reading:
Završena druga faza projekta „Zaposli – educiraj – pomozi” vrijedna 2,8 milijuna kuna, otkriveno dobiva li projekt svoj nastavak
Full Article 4 minutes read

Završena druga faza projekta „Zaposli – educiraj – pomozi” vrijedna 2,8 milijuna kuna, otkriveno dobiva li projekt svoj nastavak

Projekt „Zaposli – educiraj – pomozi II” ukupne vrijednosti 2, 8 milijuna kuna financirala je Europska unija, a provodio se na području 3 grada i 7 općina s područja Varaždinske županije, opisala je v.d ravnateljice Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

U sklopu projekta bila je zaposlena 31 žena te je pružena pomoć u svakodnevnom životu za oko 200 krajnjih korisnika koji uključuju osobe starije od 65 godina i osobe koje se iz nekog razloga ne mogu samostalno brinuti o sebi.

Provodilo ga je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s partnerima: HZZ Regionalni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, općina Gornji Kneginec, Općina Visoko, Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Klenovnik, Grad Ivanec, Općina Maruševec, Općina Sračinec, Općina Breznički Hum i Općina Breznica.

-Time se ublažavaju rizici od siromaštva, potiče se njihova socijalnu uključenost i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika. Formalnim educiranjem pripadnica ciljanih skupina za operaterku na računalu osnažili smo i unaprijedili radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s najviše srednjoškolskom razinom obrazovanja. To je podiglo njihovu konkurentnost na tržištu rada, ali i olakšalo im svakodnevni život – rekla je Vidaček.

Napomenula je kako su žene svojom požrtvovnošću i ljudskošću olakšale svakodnevnicu krajnjih korisnika te najavila kako kreće i treća faza projekta čiji se početak očekuje u drugoj polovici ove godine.

-Projekt je postao dio sustava socijalne skrbi tako da osim osnovnog cilja projekta – unapređenje položaja žena na tržištu rada i zaštitu prava žena, istovremeno je omogućena jedna proaktivnija provedba socijalnih usluga pomoći u kući –  rekla je pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić dodajući kako je ovim oblikom izvaninstitucionalne skrbi omogućeno starijim i nemoćnim osobama da ne ostanu izolirane od zajednice, ostaju u svojoj kući, susjedstvu, što su glavni razlozi zbog kojih se mnogi od njih teže odlučuju na odlazak u dom. Iskazala je nadu kako će se projekt nastaviti i u trećoj fazi ističući kako je to svakako nešto na čemu treba inzistirati.

Rahela Blažević predsjednica Zajednice udruga društva Crvenog križa Varaždinske županije iskazala je zadovoljstvo drugom fazom projekta kroz koji je na poslovima gerontodomaćica zaposlena 31 žena, a svaka od njih brinula je o šest korisnika. Najviše ih je zaposleno na području Općine Sračinec.

-Na taj način gospođe koje inače spadaju u grupu teže zapošljivih osoba iznad 50 godina sa završenom srednjom školom dobile su priliku da se zaposle i budu korisne u našoj zajednici, prije svega ljudima koji trebaju njihovu pomoć, a to su osobe iznad 65 godina života i osobe sa zdravstvenim poteškoćama koje ne mogu same brinuti za sebe. Korist je bila dvostruka – kazala je Blažević.

Gerontodomaćica Božena Mesek istakla je kako je projekt izuzetno značajan za teže zapošljive osobe srednje dobi.

-Plaća je bila svaki mjesec, a i osjećaš se korisnim. Dobro i za nas i za starije osobe u potrebi. Tu je i staž koji nam je prijeko potreban u stjecanju mirovine. Korisnici su bili pretežno zadovoljni, ispunjavali smo im vrijeme, pomagali u situacijama s lijekovima, trgovinama, čišćenjem, a najviše druženje. Zahvaljujem i na mogućnosti da smo se mogle educirati. Neke kolegice su se i zaposlile, za stalno, zahvaljujući edukaciji. Nadam se da će se projekt nastaviti jer su potrebe velike, ima dosta starih i bolesnih, a dosta i osoba koje su u situaciji kao i ja, bez posla – poručila je.

Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec rekao je kako je riječ o projektu nemjerljive vrijednosti kojim je obuhvaćena populacija treće životne dobi.

– Nešto slično već smo radili u Općini Sračinec prije 15 godina, kroz gerontodomaćice, preko javnih radova. Možemo govoriti što je to značilo ljudima. Stvarno im je bilo najpotrebnije da netko dođe kod njih, da sjedne i porazgovara. Čistilo se, pralo, vrtovi su se čak obrađivali, ništa im nije bilo teško. Moram napomenuti da i osobe koje su bile uključene u projekt, kad je imao stanku, žene su i dalje obilazile te stare i nemoćne. Veseli me da će projekt dobiti nastavak krajem godine. Kod nas je bilo uključeno 35 osoba i nadam se da će i dalje imati tu pomoć – zaključio je.

abrkic/sjever.hr
27.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.