Now Reading:
Eurostat objavio koje su najsiromašnije europske zemlje, evo gdje je Hrvatska
Full Article 1 minutes read

Eurostat objavio koje su najsiromašnije europske zemlje, evo gdje je Hrvatska

Eurostatovi podaci o standardu građana govore da je Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija zemlja u Europi, a niži standard imaju jedino građani Albanije, prenosi Dnevnik.hr

-Bosna i Hercegovina je po standardu ispod 50 posto europskog prosjeka, odnosno 41 posto i bolje je rangirana jedino od Albanije, koja ima standard 39 posto prosjeka u Europskoj uniji – navodi Eurostat.

Od zemalja u regiji najbolja je Crna Gora, koja ima 60 posto europskog prosjeka, slijedi Srbija s 52 posto, Sjeverna Makedonija je na 49 posto, a od članica Europske unije na začelju je Bugarska, koja je na 63 posto prosjeka EU-a.

-Na razini EU-a, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 posto iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu –  navodi se u ovoj analizi.

Dodaje se da su prosjeku EU-u najbliži Italija, Litva i Cipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španjolska, Portugal i Rumunjska u prosjeku zaostaju za 15-ak posto.

Hrvatska je u skupini zemalja s niskim standardom u EU-u izraženim u stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, i to 27 posto niže od prosjeka.

sjever.hr/dnevnik.hr
27.06.2022,

Input your search keywords and press Enter.