Now Reading:
Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije
Full Article 3 minutes read

Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

U spomen na 27. lipnja 1991., kada je uz rijeku Kupu na području Pokupskoga raspoređena 2. „A“ brigada ZNG-a, kasnije 2. gardijska brigada „Gromovi“, Zagrebačka županija ovaj dan slavi Danom hrvatskih branitelja. Središnja svečanost tim povodom održana je ove godine u Ivanić-Gradu, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Svečano obilježavanje započelo je mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima na spomen obilježju poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku hrvatskih branitelja, nakon čega je župnoj crkvi sv. Petra služena misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je tom prigodom istaknuo da je suradnja koju Ministarstvo ima s braniteljima i njihovim obiteljima dokaz da kroz jedinstven pristup i zajednička nastojanja prepoznaju prioritete te čuvaju jedinstvo i zajedništvo.

– Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo. A sve to s jednim podsjetnikom – sloboda koju imamo nije darovana, ona je krvlju plaćena – naglasio je Medved, dodavši kako uvijek trebamo ponavljati činjenice na kojima se mora graditi perspektiva i budućnost i da će Vlada uvijek biti na raspolaganju za potporu.

U ime Zagrebačke županije uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike i branitelje bili su zamjenik župana, ujedno i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec, te zamjenik župana Damir Tomljenović.

Obrativši se na centralnoj svečanosti, Kolarec je istaknuo da su branitelji najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini.

– San o stvaranju hrvatske države branitelji su pretvorili u stvarnost. Danas se prisjećamo hrvatskih vitezova i junaka koji su dali svoj život za stvaranje tog sna. Županija ima kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama s kojima rade na njihovu dobrobit, te će tako nastaviti i u budućnosti – poručio je Kolarec.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš naglasio je bogatu i burnu vojnu prošlost grada koji je kroz generacije dao brojne branitelje koji su svoje živote polagali za domovinu.

U ime braniteljskih udruga s područja Ivanić-Grada dobrodošlicu braniteljima i uzvanicima u Ivanić grad poželio je zapovjednik 65. bataljuna Zbora narodne garde, brigadir Matija Pavlović.

Uz branitelje iz županije, u Ivanić Gradu su boravili i predstavnici 16 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske obzirom da se uz Dan branitelja u Ivanić-Gradu obilježava i Petrovo u organizaciji Povijesne postrojbe 10. satnije Ivanić. Tako su se povijesne postrojbe pridružile braniteljima te su u formiranoj povorci prodefilirale kroz grad.

www.sjever.hr

26.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.