Now Reading:
Prijeti li Hrvatskoj zabrana pobačaja? Ustavni sudac: Nemam čarobnu kuglu…
Full Article 2 minutes read

Prijeti li Hrvatskoj zabrana pobačaja? Ustavni sudac: Nemam čarobnu kuglu…

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec, u emisiji N1 televizije Točka na tjedan govorio je o ukidanju presude Roe vs. Wade u Sjedinjenim Američkim Državama. Podsjetimo, prije ukidanja ove presude ženama u Americi bila je osigurana sloboda izbora do visokog stupnja trudnoće.

Naime, odlukom Roe vs. Wade prag je bio postavljen na 28 tjedana, a kasnije u odluci Casey pomaknut je na 23 do 24 tjedna.

Kako je pojasnio Selanec, ovdje se ne radi o zakonu, nego o presudi, a Vrhovni sud SAD-a sestrinska je institucija našem Ustavnom sudu, dakle, odlučuje o najvažnijim ustavnim pitanjima.

-Pitanje pobačaja i pitanje slobode izbora bilo je jedno od najvažnijih ustavnih pitanja, koje je bilo pokriveno tom odlukom, u smislu da je ženama u Americi bila osigurana sloboda izbora i to do visoke dobi u trudnoći – rekao je Selanec.

Puno je događaja koji su utjecali na promjenu ove odluke, prenosi Index.hr.

-Postoje veliki prijepori unutar američkog društva. Sud sada vraća odluku na razinu saveznih država. Sada sve ovisi o tome u kojoj državi živite i tome koliko restriktivno će pojedina država ići. Kao i o tome koliko blizu vam je država koja će to dopustiti, ako i o nizu dodatnih pitanja koje ova odluka otvara – pojasnio je.

Ovom odlukom otvoren je čitav niz pitanja na koja će trebati dati odgovor, a to uključuje i apsolutnu zabranu pobačaja. Na pitanje je li moguće da se u Hrvatskoj ukine pravo na pobačaj, ustavni sudac odgovorio je:

-Ako je to pitanje tumačio Ustavni sud, onda je ono u ovom trenutku zacementirano. Da ste pitali Ameriku prije 15 godina, dobili biste veoma drugačiji odgovor od onog koji ste dobili u petak. U ovom trenutku mislim da će europski odgovor biti učvršćivanje temeljnih prava. Ipak, to je relativno. Tako je danas, a što će biti za deset godinanemam čarobnu kuglu – rekao je.

www.sjever.hr / index.hr / N1
26.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.