Now Reading:
Ovo nas sve zanima – Znate li kada ćete dobiti prvu plaću u eurima?
Full Article 2 minutes read

Ovo nas sve zanima – Znate li kada ćete dobiti prvu plaću u eurima?

Poslodavci od 5. rujna ove godine svim zaposlenima moraju iskazati ukupni iznos plaće u kunama i eurima, a prva plaća u eurima bit će obračunata i isplaćena za prosinac u siječnju 2023. godine. Na isti način obračunavat će se i isplaćivati ugovori o djelu, studentski ugovori i autorski honorari, piše Jutarnji list.

Poslodavci i zaposlenici neće morati samo zbog uvođenja eura potpisivati nove ugovore o radu, ali iznosi u pravilnicima o radu, aneksima ugovora i sličnim aktima moraju biti iskazani u eurima.

Prema Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, poslovni subjekti u razdoblju obveznoga dvojnog iskazivanja od 5. rujna ove godine moraju na ispravi o isplati plaće i drugih naknada iz radnog odnosa, kao što su božićnica, regres, dar za djecu, nagrada za rad, naknada za prehranu i slično, dvojno iskazati samo ukupni iznos isplaćen radniku na račun. Poslodavci koji plaću za kolovoz isplaćuju 4. rujna ili prije nisu je dužni dvojno iskazati.

Ako se božićnica, regres i slične naknade iskazuju na posebnim platnim listama, na njima su također obvezni dvojno iskazati ukupni iznos.

Visina plaće utvrđena u ugovorima o radu obvezno se preračunava u eure uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. U slučajevima kad radnik plaću dobiva djelomično na zaštićeni, a djelomično na redovni račun, poslodavci moraju dvojno iskazati samo ukupni iznos koji se isplaćuje radniku na njegove račune, dakle redovni i zaštićeni.

www.sjever.hr
26.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.