Now Reading:
Očuvanje tradicije i lokalnog identiteta: u Višnjici održan 26. hrvatski festival sportske rekreacije na selu
Full Article 2 minutes read

Očuvanje tradicije i lokalnog identiteta: u Višnjici održan 26. hrvatski festival sportske rekreacije na selu

Višnjica je bila domaćin 26. hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu, a organizator ovog festivala bio je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” i Udruga za sport i rekreaciju “Sport za sve” Višnjica.

Ove igre su svake godine sve atraktivnije i privlače sve više natjecatelja, ali i posjetitelja pa su tako privukle pažnju i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića, državne tajnike Tomislava Paljaka i brigadnog generala Zdravka Jakopa koji su također nazočili otvorenju festivala.

Prije samog otvorenja festivala održani je svečani mimohod do spomen biste poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Križanca te mu je odana počast i zahvalnost u obrani naše Domovine, a nakon toga su mnogobrojne ekipe odmjerile snage u hodanju na štulama, nošenju košare na glavi, skakanju u vreći, penjanju po užetu, bacanju kamena s ramena, sastavljanju pluga te piljenju drva.

Pozdravivši sve sudionike festivala te čestitavši domaćinu na organizaciji župan Stričak je naglasio kako se ovim igrama osim druženja, zabave i međusobnog upoznavanja od zaborava nastoji izvući i sačuvati ono što je nekada u trenucima razonode okupiralo naše pretke.

-Lijepo je danas biti ovdje. Ovako veliki broj prijavljenih ekipa, ali i posjetitelja govori u prilog tome kako je potrebno i vrijedno čuvati naše običaje. Ovime se zapravo čuvaju i naš lokalni identitet te tradicija ovog kraja. Također, potiče se rekreacija i stil života u kojem sport ima važnu ulogu – naglasio je župan.

Nakon završetka natjecanja i podjele nagrada, uslijedio je kulturno zabavni program i druženje pod šatorom.

www.sjever.hr / FB Varaždinska županija
26.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.