Now Reading:
Svečana sjednica uz Dan Općine Jesenje – načelnik Cvrtila: Pred nama je puno projekata i mogućnosti i samo o nama ovisi kako ćemo sve to iskoristiti
Full Article 9 minutes read

Svečana sjednica uz Dan Općine Jesenje – načelnik Cvrtila: Pred nama je puno projekata i mogućnosti i samo o nama ovisi kako ćemo sve to iskoristiti

Na samo Ivanje, 24. lipnja Općina Jesenje slavi Dan Općine, župe Jesenje, blagdan svetoga Ivana Krstitelja. Središnji bio proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je uvijek prilika za rekapitulaciju svega napravljenog u prošloj godini.

Svečanu je sjednicu otvorio Anđelko Draganić, predsjednik Općinskog vijeća te zahvalio svima uzvanicima na dolasku i čestitao svim svim Ivankama, Ivanima, Ivicama, Ivekima imendan uz ugodan boravak u općini.

Načelnik Dario Cvrtila poželio je svima dobrodošlicu u Općinu i prenio pozdrave počasnog građanina Općine Jesenje Ivana Jarnjaka koji nije bio u mogućnosti doći.

-Dužnost načelnika sam preuzeo prije godinu dana u vrlo izazovnom trenutku za općinu i za mene. U tom razdoblju sam puno toga naučio, a i jedan dio problema smo uspješno riješili. Nadam se da ću u sljedeće tri godine biti još bolji i još uspješniji uz pomoć svih vas – rekao je uvodno načelnik koji je tu čelnu dužnost stupio neposredno pred Dan Općine i pred završetak kapitalnog projekta dječjeg vrtića koji je za sobom nosio brojne probleme.

-Morali smo se posvetiti nagomilanim problemima koji nisu rješavani tako da smo glavninu svojih napora usmjerili prema izgradnji i opremanju zgrade dječjeg vrtića koji smo uspjeli uspješno završiti, a to je jedan od najvažnijih projekta općenito u povijesti naše općine, možda drugi po veličini nakon sportske dvorane – opisao je Cvrtila spominjući drugu prepreku koja ga je dočekala, a to je nijedan prijavljen projekt u 2021. godini što je bio poseban izazov s obzirom da je glavnina financija bila usmjerena na rješavanje problema vrtića.

-Iskoristili smo vrijeme da se pripremimo za sve te natječaje i sve što nas je čekalo u 2022. godini kako bi uhvatili korak za vama ostalima koji ste bili puno uspješniji i od kojih možemo puno naučiti. Općina Jesenje lagano zaostaje za svojim susjedima i to je jedan zadatak koji je preda mnom da u vremenu koje je ispred nas to anuliramo i uhvatimo korak sa svima vama. U ovoj godini aplicirali smo na europske i nacionalne fondove projekte u vrijednosti 3 milijuna kuna od kojih je velik dio sa 100% ili 90% udjelom sufinanciranja – spomenuo je Cvrtila.

Od kapitalnih projekta izdvojio je izgradnju spojne ceste iza crkve koja će rasteretiti dio prometa u središtu općine i omogućiti bržu povezanost s Krapinom, a projekt bi trebao krenuti za koji dan. Tu je i rekonstrukcija dječjeg igrališta u Gorenjem Jesenju koja slijedi u sljedećem mjesecu, a jedan od velikih problema i izazova su klizišta.

-Najveće klizište na području naše općine, a koje ugrožava infrastrukturu nalazi se u Donjem Jesenju gdje klizište prijeti obiteljskim kućama i gdje su nam ugroženi ljudi i imovina što zahtjeva žurnu reakciju. Projekt je u visini od milijun kuna i taj projekt smo također aplicirali prema Fondu za obnovu od potresa te se nadamo da ćemo dobiti sredstva i realizirati prvu fazu sanacije toga klizišta – kazao je Cvrtila.

Tema koja je u Jesenju uvijek broj jedan su ceste gdje predstoji velik posao sanacije cesta u koje se godinama nije ulagalo što sada dolazi na naplatu.

-U vremenu ispred nas posvetit ćemo se infrastrukturi, ne samo cestama, tu je i javna rasvjeta, a o odvodnji da i ne pričam, to je neka tema s kojom ćemo se također morati ubrzo pozabaviti, jer na našem području nemamo adekvatno riješenu ni odvodnju. Pred nama je puno projekata, puno mogućnosti i samo ovisi o nama koliko ćemo sve te prilike i mogućnosti iskoristiti – zaključio je načelnik te svim Jesejankama i Jesejancima čestitao Dan općine i župe kao i svim Ivankama, Ivanima, Ivicima i svim varijacijama sretan imendan.

Među uzvanicima na sjednici su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo i saborski zastupnik Žarko Tušek, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnice i načelnici susjednih i prijateljskih općina, predstavnici državnih i javnih institucija, vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Jesenja, predstavnici političkih stranaka, udruga i poduzetnika te dobitnici ovogodišnjih općinskih priznanja.

-Studiozan pristup, odgovornost, osjećaj izazova i časti biti načelnikom općine, neke su od osobnih vrlina koje sam primijetio kod vašeg novog načelnika i to treba i dalje graditi – rekao je Žarko Tušek.

-U tri godine koje su ispred tebe siguran sam da imaš dobar plan daljnjeg razvoja općine Jesenje. Iako ste konstatirali da je u proteklih nekoliko godina bilo nekih zastoja u razvoju, ne treba se time opterećivati – poručio je Tušek načelniku.

Dodao je da se ne može reći da generalno nije puno toga napravljeno i da standard ovog mjesta i svih drugih općina i gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji nije ozbiljno narastao te istaknuo da na tome treba čestitati svim ljudima koji su u prethodnim etapama vodili brigu o Općini Jesenje.

-U jednom smo teškom i generalno vrlo kompleksnom vremenu. Svi ste svjesni kakvi su odnosi prema gospodarskim temama, inflacije koja ide prema tome da divlja i da je to ozbiljan ekonomski problem u cijelom svijetu, pogotovo u Europskoj uniji. Teško je predvidjeti budućnost u narednih pola godine, godinu dana, ali nadam se da će se neke okolnosti ipak promijeniti i da ćemo moći stabilnije planirati i funkcionirati – rekao je Tušek te poručio da svi koji su na odgovornim funkcijama moraju imati solidaran pristup na svim razinama i odgovorno se ponašati te da će Vlada RH svakako pokušati intervenirati gdje god je to moguće, kako bi se razvojni zamašnjak i investicije nastavili.

Župan Željko Kolar je, čestitajući svima Dan općine i župe, posebnu čestitku uputio svima koje je Općina Jesenje nagradila za njihova postignuća.

-Čestitam svima, bilo da je riječ o vatrogascima, o sjajno organiziranom OPG-u s kojim smo potpisali ugovor za mjeru ruralnog razvoja, o drugim obrtnicima i poduzetnicima ili pak o sjajnim mladim sportašima koji nose dres hrvatske reprezentacije. Iako načelnik nije zadovoljan trenutnim stanjem, po tome je vidljivo da postoji određena aktivnost u općini, a uvijek su pojedinci ti koji rade razliku i koji dižu pojedinu sredinu – istaknuo je Kolar.

Kao župan i kao Klanjčanin, poželio je svima da ih mimoiđu tuče i elementarne nepogode koje su pogodile dio Zagorja, da stanu klizišta s kojima se Krapinsko-zagorska županija bori 20-ak godina.

-Već to će vam omogućiti da se posvetite nekim projektima koje ste planirali, a ovo su sve elementarne nepogode na koje se nikada ne može pripremiti i uzimaju vam dio sredstava koja ste željeli uložiti u nešto što ste smatrali prioritetom za vašu Općinu – kazao je Kolar obećavši da je Županija uvijek spremna pomoći i dati podršku dobrim projektima.

Uime gradonačelnika i načelnika prisutnima se obratio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji je naglasio kako mu je drago da se vraćaju u ona vremena kada su dobro surađivali.

-U ovom kratkom vremenu koje je iza nas puno otvorenih pitanja uspjeli smo riješiti i dogovoriti na obostrano zadovoljstvo, i Općine Jesenje, i Grada Krapine i susjednih općina i gradova. Tako i treba biti, da svi zajedno radimo i svi zajedno pokušamo nešto napraviti jer svi smo mi mali i jedino ako se držimo zajedno možemo napraviti iskorak – poručio je Gregurović dodavši kako se u vremenima koja su ispred njih otvara puno mogućnosti.

Iskoristio je priliku i kako bi DVD-u Jesenje čestitao 70. rođendan istaknuvši kako je riječ o jednom od ponajboljih vatrogasnih društava u županiji.

-Želim da ova Općina i dalje napreduje jer ima stvarno lijepu perspektivu – zaključio je Gregurović.

Silvija Bartol, predsjednica AKUD Žensko kazalište Gornje Jesenje uime svih nagrađenih zahvalila je na uručenim priznanjima.

-Iz priloženog se dalo vidjeti da su Jesejanci uvijek bili aktivni na osobnom, društvenom i gospodarskom planu. Od samih početaka osnivanja Općine, udruge djeluju i daju svoj doprinos u društvenom značaju. Nastojat ćemo i dalje koračati tim putevima na ponos Jesenja, Hrvatskog zagorja i Republike Hrvatske – rekla je Bartol.

Ovogodišnji dobitnik plakete Općine Jesenje za životno djelo je Milan Jedvaj, a plaketu je dobio za doprinos razvoju Jesenja, osnutku Općine Jesenje te uspješnom vođenju općine koja ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja.

Plaketu za doprinos ugledu i promociji Općine jesenje dobili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornje Jesenje, povodom 70. obljetnice osnutka te AKUD Žensko kazalište Gornje Jesenje koje od svog osnutka 1974. godine promiče glas o Jesejancima i Jesenju diljem Republike Hrvatske, a tako je bilo i na ovogodišnjoj Smotri amatera Krapinsko-zagorske županije, gdje je AKUD osvojio priznanja za najbolju glavnu žensku ulogu te za najbolje žensku i mušku sporednu ulogu, kao i priznanje za najbolju scenografiju.

Plaketa Općine Jesenje za iznimno postignuće dodijeljena je mladom futsal reprezentativcu U-19 reprezentacije Republike Hrvatske Branku Artiću, igraču MNK Jesenje koji je ove godine ostvario niz vrhunskih rezultata, kako s Klubom, tako i kao učenik Srednje škole Krapina, kao i najbolji igrač i vođa Školskog sportskog društva Gaj.

Plaketa za iznimno postignuće dodijeljena je i mladom i perspektivnom juniorskom i seniorskom igraču MNK Jesenje Leonu Jedvaju koji je, kao i Branko, svojim igrama u Klubu i u školi privukao pažnju izbornika hrvatske U-19 reprezentacije u futsalu i dobio pretpoziv u reprezentaciju.

www.sjever.hr
25.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.