Now Reading:
OPET U SAMOM VRHU Varaždinska županija među vodećima u Hrvatskoj po planiranom izdvajanju za obrazovanje
Full Article 3 minutes read

OPET U SAMOM VRHU Varaždinska županija među vodećima u Hrvatskoj po planiranom izdvajanju za obrazovanje

Varaždinska županija ove godine za obrazovanje planira izdvojiti 632,3 tisuće kuna odnosno 3.594 kune po stanovniku, a velik dio novca planira se za ulaganje u gradnju i dogradnju škola te školskih sportskih dvorana.

Kreće i projekt postavljanja solarnih elektrana na 12 školskih zgrada, čiji je osnivač Varaždinska županija, piše portal Župan.hr. Projekt se sa 2,25 milijuna kuna financira iz programa „Energija i klimatske promjene“, a razliku će osigurati Varaždinska županija nakon provođenja postupka javne nabave. Riječ je o osnovnim školama Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te  Elektrostrojarskoj školi, Gospodarskoj školi i Strojarskoj i prometnoj školi.

Stipendije studentima i srednjoškolcima, nagrade izvrsnima

Ove je godine dodijeljeno  65 novih stipendija, od čega 53 studentima i 12 učenicima srednjih škola. Umjesto prošlogodišnjih 300, učenici od ove godine primaju 400 kuna mjesečno, a studenti umjesto 700 kuna, mjesečno primaju 800 kuna, svih 12 mjeseci u godini. Od ove godine stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prema Odluci o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima, za prvo mjesto, nagradu ili zlatnu medalju nagrada je 5.000 kuna, 2. mjesto 3.000 kuna i treće mjesto 2.000 kuna. Za najboljeg sportaša nagrada je 1.000 kuna.
Jedna od najznačajnijih investicija u sjevernoj Hrvatskoj je obnova dvorca Opeka,  budućeg Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Medicinska škola Varaždin imenovana je pak regionalnim centrom kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, piše portal Župan.hr.

Ove je godine u Srednjoj školi Ludbreg  svečano otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, a ukupno ih je uz taj još 11.

Kroz projekt  „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva” ove je školske godine povučeno gotovo milijun kuna čime je omogućena besplatna prehrana za 994 učenika iz 33 osnovne škole kojima je osnivač. Uz to, Varaždinska županija iz svojeg proračuna osigurava dodatnih 2,3 milijuna kuna, čime se financira besplatna prehrana za sve učenike u 33 osnovne škole koji ostvaruju pravo na dječji doplatak. Varaždinska županija nastavlja i sa sufinanciranjem prehrane učenika srednjih škola koji su u riziku od
siromaštva. Za tu namjenu u ovoj godini osigurano je 120 tisuća kuna.

Uz sve nabrojeno, Varaždinska županija provodi Projekt organizacije cjelodnevnog boravka učenika osnovnih škola, a realizira se u 22 osnovne škole kojih je osnivač Varaždinska županija te je ukupno organizirano 54 odgojno-obrazovnih skupina u kojima se program produženog boravka izvodi.

www.sjever.hr/zupan.hr
25.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.