Now Reading:
Odličan spoj bogate kulturne baštine i suvremenih umjetničkih izričaja: Započelo je drugo izdanje Topličkog Art Festivala
Full Article 4 minutes read

Odličan spoj bogate kulturne baštine i suvremenih umjetničkih izričaja: Započelo je drugo izdanje Topličkog Art Festivala

Varaždinske Toplice ovog su vikenda mjesto pregršt kulturno-umjetničkog sadržaja, od izložba, koncerata, projekcija, pa do umjetničkih fotografija. Naime, u petak je započelo drugo izdanje Topličkog Art Festivala.

Riječ je o dvodnevnom umjetničkom festivalu koji se održava u strogom starom centru Varaždinskih Toplica, a kako pojašnjava organizator i idejni začetnik TAF-a Sven Tomašić, sama ideja nastala je kao odgovor na pozitivne reakcije na kultni toplički High Grounds Festival.

– Ovaj festival je mlađi brat High Groundsa. Sve što nismo stigli tamo uvrstiti u program, ostavili smo za Toplički Art Festival. Poanta festivala je da se održava u starom centru Varaždinskih Toplica, da bude besplatan i da nudi ponešto za svakoga, od umjetničkih projekcija, autora, koncerata, do umjetničke fotografije – rekao je Tomašić.

Iako je ovo tek drugo izdanje festivala, s obzirom na doista velik odaziv, organizatori se s pravom nadaju da će ovo postati još jedna tradicionalna toplička manifestacija.

-Festival je cijelo vrijeme prohodan i to je njegov cilj. Posjetitelji stalno prolaze kroz Ulicu nad zidom gdje se nalaze izložbe naših autora, a ulice su kontinuirano pune – kazao je Tomašić dodavši kako su reakcije građana itekako pozitivne.

Uz Grad Varaždinske Toplice, podršku ovom festivalu pruža i gradska Turistička zajednica, a direktorica Lana Husnjak ističe kako je ovaj festival odličan spoj bogate kulturne baštine po kojoj su Varaždinske Toplice poznate i suvremenih umjetničkih izražaja.

– Toplički Art Festival još je jedna lijepa priča iz Varaždinskih Toplica koja na odličan način spaja Grad, Turističku zajednicu i alternativnu scenu. Kroz ovu manifestaciju prikazuje se kreativni duh kojeg naš grad skriva, a ulicama i trgovima vraća se živost i promovira se kulturno-kreativni prostor sjevera Hrvatske i šire – rekla je Husnjak.

Toplički Art Festival otvoren je predavanjem domaće arhitektice Kristine Škrokov pod nazivom „O mogućoj prošlosti i budućnosti Varaždinskih Toplica” koje je provedeno kao skica grada.

– Bio je to crtež uživo s namjerom da se crtanje približi i drugima koji nisu umjetnici kao metoda proučavanja prostora oko sebe. Priča o gradu svela se na zrak, termalnu vodu, prednost ovog mikroreljefa, ljekovitost i način na koji se kroz prošlost i kako će se kroz budućnost uvijek koristiti. Najviše se trudim pričati o osjećajima i doživljajima, a manje o tehničkim stvarima – pojasnila je Škrokov najavivši i izložbu maketa i projekciju na zidu iznad kina koji će se održati u subotu.

Riječ je o projekciji njezinog projekta kupališta u Bjelovaru koji je na 56. zagrebačkom salonu arhitekture bio jedan od sedam nagrađenih radova.

Osim predavanja, u Kinu Ljubelj održane su i izložbe „NE/MOGUĆI” i „BLOOP” te filmske projekcije. U Ulici nad zidom tijekom obadva dana festivala posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografskih radova Vide Žagar pod nazivom „A čija si ti?”, izložbu drvenih skulptura „Wooden Abstract Art” Alena Stokića te izložbu pjesama i scenografija „Zagorske reči i Mistični prizori” Morena Debića. U Atriju Starog grada u petak i subotu može se razgledati izložba slikarskih radova „5 kroz 5” Ljiljane Belavić Kliček, a na Trgu Republike Hrvatske kroz obadva dana festivala u večernjim satima publiku zabavljaju glazbeni nastupi.

Program se u subotu nastavlja već u 10 sati kreativnom radionicom za djecu „Kreativni Pušlek” Barbare Novak Krainc u Ulici nad zidom. U Kinu Ljubelj od 14 do 18 sati održat će se radionica „Mali Film 2” u vodstvu Vide Žagar, a u 19 sati održat će se filmska projekcija. Od 12 do 23 sata na Trgu Republike Hrvatske bit će održana izložba radova Revirgina.

www.sjever.hr
25.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.