Now Reading:
Zver više nije predsjednik čakovečkog Gradskog vijeća: „Građanima će nakon moje smjene stići veći računi za odvoz smeća”
Full Article 3 minutes read

Zver više nije predsjednik čakovečkog Gradskog vijeća: „Građanima će nakon moje smjene stići veći računi za odvoz smeća”

Darko Zver iz stranke Fokus razriješen je dužnosti predsjednika čakovečkog Gradskog vijeća, odlučeno je tako na sjednici Vijeća u petak. Do izbora novog predsjednika Vijeća ovu dužnost obnašat će potpredsjednik Josip Varga, a razriješenje dosadašnjeg predsjednika Zvera podržalo je 13 vijećnika, dok je jedan, Boris Bistrović iz stranke Fokus glasao protiv, a sam Zver bio je suzdržan.

Zverovo razrješenje zatražilo je sedmero vijećnika s liste Matije Posavca, HNS-a, HSLS-a, Demokrata i HDSS-a s koje je izabrana i gradonačelnica Ljerka Cividini. Kako su naveli, razrješenje je zatraženo „zbog nemogućnosti daljnje suradnje i zbog opstrukcije rada izvršne vlasti Grada Čakovca od strane predsjednika Gradskog vijeća“.

Ipak, kako ističe gradonačelnica Cividini, bez obzira na to je li netko u poziciji ili opoziciji i dalje očekuje konstruktivnu raspravu i prijedloge koji su provedivi.

-Smatram da za komunikaciju trebaju postojati dvije razumne strane koje poštuju i gradski proračun, i Zakon o jedinicama lokalne uprave i samouprave, pronaći nekakvu vagu između prihoda i rashoda Grada i potreba građana, onoga zašto smo i tu i što građani od nas očekuju, a to je bolji život u gradu Čakovcu – poručila je Cividini.

Zver je u očitovanju naveo da razloge za razrješenje smatra paušalnim, besmislenim i neistinitim, da nije zaprimio niti jedan prigovor vijećnika, gradonačelnice, gradskih službi ili javnosti na svoje obnašanje dužnosti predsjednika Gradskog vijeća u periodu dosad održanih devet sjednica. Pokretanje razrješenja smatra neutemeljenim i neosnovanim. No, poštujući zakonsku proceduru, uvrstio je prijedlog razrješenja na dnevni red sjednice Gradskog vijeća u zakonski propisanom roku.

Vesna Baranašić Horvat, predsjednica Kluba vijećnika Nezavisne liste Matija Posavec, HNS-a, HSLS-a Demokrata i HDSS-a navela je kako su razlozi zbog kojih traže Zverovu smjenu omalovažavanje rada vijećnika.

-Iako se čini da ima dobre ideje, Zverov model i način je rušilački i buntovnički. Tako ne može funkcionirati niti jedna vlast, niti jedna promjena se ne može uvesti u jednom danu, događaju se po redu i zakonski. Stavom Zvera narušavali su se takvi principi. Kap koja je prelila čašu bio je istup na svečanoj sjednici kada je iskoristio priliku da se obračuna s vijećnicima i gradonačelnicom – poručila je Baranašić Horvat.

Podsjetimo, svečanu sjednicu povodom Dana grada Čakovca koja je održana prije malo manje od mjesec dana skoro je zasjenio Zverov nastup. Naime, nakon što je u svom govoru rekao kako je Čakovec danas uspješan grad u kojem se nakon samo godinu dana mandata gradonačelnice Cividini vide pozitivni pomaci naglasio je kako sve ovo nije istina zbog čega je naišao na kritike okupljenih.

Ipak, Zver je na riječi vijećnice Baranašić Horvat odgovorio kako nije točno da opstruira vlast jer je, kako tvrdi, na dnevni red stavio 109 točaka, od kojih ih je Fokus podržao 108.

Pravi razlog je točka poskupljenja Čakomovih usluga, koju nisam želio uvrstiti na dnevni red. Nisam želio da financijske promašaje Čakoma plaćaju građani. Vidjet će se nakon moje smjene, našim građanima za koji mjesec stići će veći računi za odvoz smeća – kazao je Zver koji je na kraju razriješen dužnosti s 13 glasova za, 1 protiv i 1 suzdržanim.

tklopotan / www.sjever.hr
24.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.