Now Reading:
U Romskom naselju Piškorovec obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga: značajan problem „novih” droga i dalje prisutan
Full Article 3 minutes read

U Romskom naselju Piškorovec obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga: značajan problem „novih” droga i dalje prisutan

Zlouporaba droga jedan je od najvažnijih javnozdravstvenih problema današnjice. Vodeći je uzrok obolijevanja i smrtnosti kod mladih u razvijenim zemljama, povezan s brojnim nesrećama, duševnim poremećajima i bolestima te drugim zdravstvenim i socijalnim problemima te rizičnim ponašanjima.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći sveukupnu javnost upozoriti na taj rastući problem, s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje doprinose smanjenju zlouporabe droga i time grade buduće društvo kao društvo bez droga.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga u Međimurskoj županiji održalo se u Romskom naselju Piškorovec zajedničkom terenskom akcijom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, i školskih preventivnih programa.

Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranje nastavka preventivnih aktivnosti, svim zainteresiranim građanima bio je omogućen izravan kontakt sa stručnjacima koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti u Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te s preventivnim policijskim službenicima iz Policijske uprave međimurske.

Kako je istaknula Diana Uvodić-Đurić, dr.med. specijalist školske medicine, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, Međimurska županija još uvijek je ispod hrvatskog prosjeka po broju liječenih opijatskih ovisnika. Unatrag desetak godina, broj liječenih ovisnika u Međimurskoj županiji stagnira i kreće se oko 110, a većinu ovisnika čine ovisnici o opijatima, a u broju novopridošlih ovisnika, prednjače ovisnici o marihuani.

Broj osoba u tretmanu je povećan i stoga što se po novom sustavu evidencije, evidentiraju i osobe koje imaju problema s kockom. Zabilježen je nešto veći dolazak ovisnika o kockanju u odnosu na protekle godine. Broj ovisnika o opijatima stabilan je već nekoliko godina, a zabilježeno je da u sustav ulazi značajno više novih neopijatskih ovisnika.

I dalje se uočava značajan problem korištenja „novih droga“, posebno među romskom populacijom, te kombiniranje sredstava ovisnosti s alkoholom. Zamjećuje se i učestalije korištenje marihuane među mladima, posebno među srednjoškolskom populacijom.

Uz rad s ovisnicima i njihovo liječenje, neizostavni dio borbe protiv zlouporabe droga je edukativni preventivni rad s mladima, njihovim roditeljima i cjelokupnom javnošću na usvajanju znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i usvajanja zdravih stilova života, pa se iz Međimurske županije nadaju da će i ova akcija u romskom naselju, tome značajno pridonijeti.

Prevenciju i tretman ovisničkih ponašanja obavlja Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u kojoj uz stalno zaposleni tim kojeg čine specijalistica školske medicine – subspecijalistica alkoholizma i drugih ovisnosti – psihijatar, psiholog i prvostupnik sestrinstva, kao i vanjski suradnici. U Djelatnost se mogu obratiti bez uputnice, svakim radnim danom od 7 do 15 sati osim utorka kad je radno vrijeme 12 do 20 sati. Tel: 040 314 400, 314-401.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
24.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.