Now Reading:
Svečan i tradicionalan nastavak obilježavanja Dana Općine i župe Jesenje – Ivanjskim krijesom započela proslava blagdana sv. Ivana Krstitelja
Full Article 4 minutes read

Svečan i tradicionalan nastavak obilježavanja Dana Općine i župe Jesenje – Ivanjskim krijesom započela proslava blagdana sv. Ivana Krstitelja

Općina Jesenje svoj dan obilježava 24. lipnja, a u sklopu proslave Dana Općine i župe Jesenje dugogodišnja je tradicija i obilježavanje blagdana rođenja njihovog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja.

Riječ je o tradiciji paljenja ivanjskog krijesa, koja je u proteklim godinama otrgnuta od zaborava, a započinje okupljanjem mještana na malom brežuljku zvanom Kostanjek u Gornjem Jesenju.


– Jesenjanska ivanjska procesija i krijes dugogodišnja je tradicija našeg kraja koju njegujemo iz godine u godinu. Naime, okupe se ovdje naši mještani na druženju prije same procesije, pali se krijes koji se nakon toga blagoslivlje te se polako s bakljama u rukama naši vjernici u procesiji upute do susjednog brda, odnosno naše Župne crkve Ivana Krstitelja gdje se održava misno slavlje – rekao je načelnik Općine Jesenje Dario Cvrtila dodavši kako je nosioc ove manifestacije Športsko kuburaško društvo Kubure Jesenja.

– Organizaciju ovog događanja preuzimaju naši kuburaši koji u okviru svog djelovanja i svojih aktivnosti njeguju i narodne običaje i sudjeluju u brojnim događanjima na području općine. Naravno, tu je i ostalih naših 14 udruga, koje isto tako aktivno sudjeluju pa će tako recimo ovo događanje svojim nošnjama uveličati i predstavnici našeg KUD-a – pojasnio je Cvrtila.

Osim same organizacije, u predvečerje nakon paljenja krijesa, jesenjanski su kuburaši bili zaduženi da glasnim pucnjevima nagovijeste blagdan sv. Ivana Krstitelja. Kako je istaknuo predsjednik Športsko kuburaškog društva Kubura Jesenja Josip Kranjčec organizaciju manifestacije preuzeli su 2011. godine kada je i samo društvo osnovano.


– Veseli nas što možemo na neki način sudjelovati u očuvanju ovog našeg lijepog običaja. Na nama je da složimo krijes, pripremimo dobrodošlicu za naše mještane te odnesemo kip našeg zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja do crkve – rekao je Kranjčec dodavši da društvo ima 34 člana te se većina rado angažira u pripremi ovog događanja.

Krijes kao simbol svjetlosti naviješta dolazak Spasitelja kojeg je naviještao sveti Ivan Krstitelj, u uvodnom je dijelu napomenuo velečasni Danijel Herceg koji je blagoslovio krijes i predvodio molitvu, a zatim procesiju koja je uz pobožne pjesme krenula u župnu crkvu gdje je upriličeno slavlje večernje svete mise bdjenja.


– Ovim krijesom palimo i svoja srca, da bismo mogli što ljepše i radosnije proslavili blagdan sv. Ivana Krstitelja. Paljenje krijesa je obično na početku svega onoga što se događa unutar općine, odnosno župe, na početku svih slavlja, ono što nas uvodi u ove prekrasne dane kad ćemo svi zajedno slaviti zaštitnika naše župe i naše općine – kazao je Danijel Herceg, župnik u Župi sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju.

Potvrdio je to i načelnik Cvrtila naglasivši kako je paljenje krijesa samo uvertira u niz događanja koja slijede povodom obilježavanja Dana Općine.



– Imamo bogat raspored, naime ove godine sve aktivnosti koje su nam vezane te prethode Danu Općine traju ukupno sedam dana. Održali smo već Dječji dan te smo ostali pozitivno iznenađeni brojem okupljene djece kao i njihovim interesom, što nam je poticaj da sljedeće godine organiziramo još veće događanje, s još više aktivnosti. Očekuje nas i svečana sjednica te aktivnosti naših vinogradara u sklopu kojih će biti održan i Dan otvorenog podruma te dodjela priznanja najuspješnijim vinarima za prošlogodišnju berbu. Subota nam je rezervirana i posvećena našem DVD-u koji slavi 70 godišnjicu, a navečer, iza 20 sati započinje Memorijalni malonogometni turnir “Za lijepoga” kojem je ovo već drugo desetljeće održavanja – pojasnio je načelnik Cvrtila.

Posljednji dan proslave, u nedjelju, 26. lipnja počinje svetom misom u Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u 11 sati, a poslije mise, u podne kreće druženje za mještane i goste u Dom kulturu i Vinoteci. Slavlje će završiti dramskom večeri u Domu kulture u 17 sati i košarkaškim turnirom u 18 sati u dvorani OŠ Gornje Jesenje.

www.sjever.hr
24.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.