Now Reading:
Na trnovečkom području uskoro sanacija divljih odlagališta otpada, ali i nadzorne kamere – Načelnica Vitković: Kazne nisu popularna mjera, ali ako je netko neodgovoran, mora snositi posljedice
Full Article 2 minutes read

Na trnovečkom području uskoro sanacija divljih odlagališta otpada, ali i nadzorne kamere – Načelnica Vitković: Kazne nisu popularna mjera, ali ako je netko neodgovoran, mora snositi posljedice

Unatoč sve dostupnijim i uglavnom besplatnim načinima legalnog zbrinjavanja krupnog i građevnog otpada, divlja odlagališta otpada veliki su problem, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Budući da divlja odlagališta predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, za onečišćenje zraka, tla i voda, posebice podzemnih, u Općini Trnovec Bartolovečki odlučili su taj problem riješiti sanacijom divljih odlagališta otpada, ali i postavljanjem nadzornih kamera, kako bi detektirali i kaznili nesavjesne građane.

Pred završetkom je postupak javne nabave za odabir izvođača na sanaciji prve faze divljih odlagališta u poduzetničkoj zoni Trnovec na dvije lokacije, kao i uz dravski kanal te uz šumsko područje u naselju Šemovec, a vrijednost radova je 1,5 milijuna kuna.

-Dobili smo odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sufinanciranju do 40 posto ukupnih troškova sanacije divljih deponija druge faze i to će nam biti velika financijska pomoć. U procesu smo odabira najpovoljnijeg izvođača radova, trenutno je u tijeku žalbeni rok i vjerujem da ćemo vrlo brzo krenuti u sanaciju – ističe općinska načelnica Verica Vitković.

No nije dovoljno divlja odlagališta samo sanirati, već je cilj spriječiti novo odlaganje otpada na tim mjestima, stoga su u Općini odlučili postaviti nadzorne kamere.
-Planiramo postaviti kamere na divljim odlagalištima koje će snimati 24 sata, da vidimo koji su to počinitelji i da se ne bi opet ponovile neželjene situacije. Nažalost, još uvijek ima nesavjesnih građana koji ne brinu o prirodi i zaštiti okoliša, stoga moramo poduzeti određene korake kako bi ih spriječili da otpad dovoze na mjesta koja za to nisu predviđena. Kazne nisu popularna mjera, ali ako je netko neodgovoran, mora snositi posljedice – poručila je načelnica Vitković.

Pozvala je građane na odgovorno ponašanje, upozorivši da su divlja odlagališta mogući izvori zaraze, ali mogu biti i „krivci” za požare u ljetnim mjesecima.

www.sjever.hr
23.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.