Now Reading:
KZŽ dodijelila više od 300 tisuća kuna ekološkim proizvođačima – Kolar: Zagorje ima velik potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom, a to dokazuje naših 130 proizvođača
Full Article 5 minutes read

KZŽ dodijelila više od 300 tisuća kuna ekološkim proizvođačima – Kolar: Zagorje ima velik potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom, a to dokazuje naših 130 proizvođača

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini u četvrtak je održano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih potpora za povećanje ekološke proizvodnje.

Kako je na samom početku objasnila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ, Sanja Mihovilić natječaj je bio otvoren od 19. travnja do 20. svibnja i mogli su se javiti proizvođači koji se nalaze u upisniku ekološke poljoprivrede i imaju sve zadovoljene uvjete, nužne da se potvrdi da nastavljaju s ekološkom proizvodnjom i ove godine.

– Zaprimljeno je 15 zahtjeva, nažalost jedan nije prošao administrativnu provjeru. Županija je ove godine u proračunu osigurala 250 tisuća kuna, međutim kako je 14 zahtjeva zadovoljilo sve uvjete, odlukom župana odlučeno je da se osiguraju dodatna sredstva kako bi svi koji su udovoljili administrativne uvjete i žele ulagati u ekološku proizvodnju dobili sredstva u ukupnom iznosu od 50 posto od prijavljene aktivnosti, a maksimalan iznos koji su mogli ostvariti je 50 tisuća kuna – pojasnila je Mihovilić dodavši kako će stoga 14 korisnika primiti 303.044 kuna.

Isplata će korisnicima ići 50 posto po potpisivanju ugovora, a ostatak će biti dostavljen po dostavljenom izvješću i realizaciji investicije koju su korisnici planirali.

Ugovore je korisnicima uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji im je tom prilikom čestitao i zahvalio što se bave ekološkom proizvodnjom.

– Prije četiri sam godine rekao da ćemo otvoriti zasebnu liniju za ekološku proizvodnju i eto toga se držimo te svake godine povećavamo sredstva. 2021. godine u proračunu smo predvidjeli 200 tisuća kuna, ali smo isplatili 289 tisuća kuna. Ove smo godine osigurali 250 tisuća kuna, ali smo isplatili 303 tisuće kuna, tako da praktički svima koji se jave na natječaj i koji zadovoljavaju kriterije mi isplaćujemo potpore. To ćemo činiti i u narednim godinama, što znači da će sljedeće godine predviđena potpora iznositi 300 tisuća kuna, a ako će biti zahtjeva i za 350 tisuća kuna, mi ćemo ponovno isplatiti i taj uvećani iznos – rekao je župan Kolar napomenuvši kako to čine upravo iz razloga što smatraju da Zagorje ima iznimno veliki potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom.

– Nemamo previše ravničarskih dijelova i krupnih parcela da bi se mogli baviti neko velikom, intenzivnom proizvodnjom i upravo nam ovo naše bregovito područje i male parcele omogućuju bavljenje ekološkom proizvodnjom. Da je to tako i da smo svi zajedno na dobrom putu, pokazuje i činjenica da smo 2018. godine imali 69 ekoloških proizvođača, a 2022. imamo ih 130. Imamo najveći rast ekoloških proizvođača u Republici Hrvatskoj. Koliko sam razgovarao s nekim od proizvođača, nitko od njih nema problema s plasmanom svojih proizvoda, a s druge strane nedostatak zemljišta mi na neki način pokušavamo riješiti i tako što odobravamo sredstva i za okrupnjavanje i za kupnju zemljišta – rekao je Kolar podsjetivši kako je Županija donijela stratešku odluku da se svake godine proračun za poljoprivredu povećava za 10 posto, a što se tiče ekološke proizvodnje to iznosi 25 posto na godišnjoj razini.

Ovim je natječajem tako osigurano 1.800 sadnica maslina, 150 sadnica trešanja, 150 sadnica lješnjaka, 80 sadnica jabuka, dva plastenika i jedna oprema za plastenik, zatim je tu i repromaterijal za višegodišnje nasade kao i oprema za poticanje pet višegodišnjih nasada, 13 tisuća kvadrata zemljišta i sedam junica.

Tijekom svog obraćanja župan se osvrnuo i ne elementarne nepogode, prvenstveno tuču koja je u posljednja tri tjedna, u nekoliko navrata izazvala velike štete zagorskim poljoprivrednicima.

– Štete na trajnim nasadima su stopostotne. To znači da sljedeće tri do četiri godine neće biti punog uroda. Pozivam vas da se konzultirate sa Savjetodavnom službom i da oni koji imaju takve štete bace te nasade van, krenu s Mjerom 5.1 i da idu u nove nasade. Ono što ću ja pokušati jest da vidimo ipak nekakav model obrane od tuče. Kad mi kažu iz Ministarstva ili DHMZ-a da nema načina, treba samo pogledati „prek meje”, da vidimo da su Austrijanci našli način kako braniti svoje poljoprivredne nasade i pomoći svojim poljoprivrednicima pa imaju specijalizirane avione s kojima se to radi. Ipak ima nekih zemalja u Europskoj uniji koje svoja područja brane raketama, iako je bilo nama prezentirano da nitko to ne radi – rekao je Kolar poručivši kako neće stati te će i dalje tražiti razgovore s Ministarstvom, DHMZ-om i strukom.

Također, župan je najavio znanstveni skup u Zagorju za 15-ak dana na kojem će biti prezentirana iskustva nekoliko zemalja u okruženju.

– Možda ipak dođemo do toga da je potrebno napraviti eksperiment i uvijek sam pristalica da teorija i praksa zajednički daju najbolje rezultate – dodao je Kolar.

U ime korisnika kojima su dodijeljene potpore, okupljenima se obratio vlasnik OPG-a iz Radoboja Vanja Vinceljak te je nadovezavši se na župana glede prirodnih nepogoda, rekao kako situacija u proteklih mjesec dana nije sjajna.

– Kad je riječ o trajnim nasadima, nema daljnje proizvodnje bez zaštite, odnosno zaštitne mreže protiv tuče. Zato, daj Bože više ovakvih natječaja, da se može zaštiti čim više poljoprivrednih gospodarstava – zaključio je Vinceljak te poželio sreću svima u daljnjem poslovanju.

www.sjever.hr
23.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.