Now Reading:
Rezervirajte vikend za pregršt kulturno-umjetničkog sadržaja na 2. Topličkom Art Festivalu i novu, jedinstvenu trail utrku – Putevima rimskih legionara
Full Article 3 minutes read

Rezervirajte vikend za pregršt kulturno-umjetničkog sadržaja na 2. Topličkom Art Festivalu i novu, jedinstvenu trail utrku – Putevima rimskih legionara

Ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama očekuje vas pregršt sadržaja. Osim što počinje drugo festivalsko izdanje Topličkog Art Festivala koje donosi mnoštvo raznolikog kulturno-umjetničkog sadržaja u centru grada, u nedjelju je na redu i nova, jedinstvena trail utrka – Putevima rimskih legionara.

Toplički Art Festival počinje ovog petka u Kinu Ljubelj otvorenjem uz predavanje „O mogućoj prošlosti i budućnosti Varaždinskih Toplica“ Kristine Škrokov, izložbama i filmskim projekcijama. U Ulici nad zidom očekuju vas izložbe fotografskih radova, drvenih skulptura, pjesama, slikarskih radova, a na Trgu Republike Hrvatske od 20 sati kreće zabavni program uz Take The Tides, Jambrelu i TAF Crew.

Festival se nastavlja u subotu radionicama za djecu i izložbama u Ulici nad zidom, te u Kinu Ljubelj gdje će se od 14 do 18 sati održati radionica „Mali Film 2”, a u 19 kinorama „Uzbuna na Zelenom Vrhu”. Od 12 do 23 sata u Atriju Starog grada na redu je izložba slikarskih radova Ljiljane Belavić Kliček.

Za dobru zabavu od 20 sati na Trgu Republike zaduženi su TAF Crew i Revirgin.

Ulaz na cijeli program festivala je besplatan.

Nedjelja je rezervirana za sport, odnosno za novu i po mnogočemu jedinstvenu trail utrku koja će se po 1. put održati u Varaždinskim Toplicama. U suradnji s Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice te uz pokroviteljstvo Grada Varaždinskih Toplica održat će se atletska utrka pod nazivom Putevima rimskih legionara – 1. trail Aquae Iasae MMXXII.

Trčat će se po prekrasnim šumskim stazama i putevima bliže i dalje okolice Varaždinskih Toplica. Natjecatelji će moći nastupiti u jednoj od tri ponuđene dionice i to u utrkama na 4 km (Centurija), 8.7 km (Kohorta) i u najtežoj utrci na 19.6 km (Legija).

Bit će tu i rimskih vojnika, nimfi, možda netko “zaluta” i iz rimskog Senata, a naravno da će za tu prigodu biti pripremljene i unikatne finišerske medalje te posebne medalje po kategorijama i nagrade najboljima.

Varaždinske Toplice, poznate kao najveće i najstarije toplice u Republici Hrvatskoj, oduvijek su poznate kao lječilišni centar. Naime, zahvaljujući magičnom izvoru termomineralne vode Varaždinske Toplice su nastale, ali i opstale kroz sve vremenske epohe. Bogata antička baština iz vremena starog Rima uistinu je jedinstvena, ne samo u Hrvatskim nego i u Europskim okvirima. Aquae Iasae bile su ne samo poznate u čitavom Carstvu nego i vrlo cijenjene kao mjesto rituala, kultova i ozdravljenja.

-Upravo zbog svega navedenog rezervirajte svoj termin za 26.06.2022. te dođite na ovu novu i jedinstvenu utrku jer smo uvjereni da sigurno neće nedostajati “kruha i igara” – poručuju iz gradske Turističke zajednice.

www.sjever.hr
22.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.