Now Reading:
DAN GRADA IVANCA Gradonačelnik Batinić sa svečane sjednice poručio: Ova i naredna godina bit će više no intenzivne!
Full Article 7 minutes read

DAN GRADA IVANCA Gradonačelnik Batinić sa svečane sjednice poručio: Ova i naredna godina bit će više no intenzivne!

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u utorak je proslavljen Dan Grada Ivanca. Bila je to prilika za rekapitulaciju najvažnijih projekata, ali i najavu budućih planova kojih zaista ne nedostaje, a gradonačelnik Milorad Batinić naglasio je kako je krajnji cilj stvoriti grad za djecu i mlade te grad iz kojeg se ne odlazi, nego u kojem ljudi zasnivaju svoju trajnu egzistenciju.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras istaknuo je kako je uvjeren da su odluke koje su donosili u interesu građana i Grada.

– Kad u vijeću, koje ima svega 15 članova, imate predstavnike čak šest lista i stranačkih opcija, naravno da nije uvijek lako postići konsenzus. No, međutim uvjeren sam da smo pojedine odluke donijeli jednoglasno u interesu građana i Grada u cjelini – rekao je Đuras najavivši da će poticati intenzivniju suradnju sa svim razinama kako bi otvorili vrata novim izvorima financiranja i projektima koji će Ivancu omogućiti novi zalet.

Kako bi se gosti, ali i domaći prisjetili svega što je u proteklih godinu dana realizirano prikazan je kratki film, no ipak, gradonačelnik Batinić ističe kako više voli govoriti o onome što slijedi, nego o onome što je iza njih.

– Pred nama je u fazi realizacije velik projekt, projekt stoljeća kako ga volim zvati to je gradnja sanitarne kanalizacije i aglomeracije Ivanec. Upravo smo završili sa manje-više dvije trećine postupaka javne nabave tako da će kroz ljetni period Ivanec biti još veće gradilište nego što je sada – najavio je Batinić osvrnuvši se i na probleme koji su obilježili prošlu godinu, otpad i vode.

Unatoč tome što, kako kaže, pritisci ne prestaju, oni su optimistični i gledaju prema naprijed.

-Što se tiče gospodarske aktivnosti tu je najprije velika pohvala gospodarstvenicima. Pokazalo se da gospodarstvo u Ivancu raste. Ono što je pozitivan trend to je trend promjene strukture samog gospodarstva. Više nije toliko intenzivan prerađivački sektor koji se pojačava s novim tehnologijama, ali tu su i neki novi trendovi koji se tiču robotike i elektronike. Više nego pozitivan trend i dosta novih radnih mjesta – rekao je Batinić.

U prošloj godini pokrenut je još jedan hvalevrijedan projekt – stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Riječ je o mjeri koju koristi 87 mladih obitelji, a gradonačelnik Batinić naglašava kako su to veliki rezultati.

-U fazi smo da moramo tražiti i otvarati nova građevinska područja ne samo za višestambene prostore nego i za objekte individualne stambene izgradnje. Tako da će ova i naredna godina biti više no intenzivne – poručio je Batinić.

Sjednici je uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića prisustvovao i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je pohvalio gospodarski napredak Ivanca poručivši kako smo kao društvo i država jaki onoliko koliko je jako gospodarstvo.

-Kao što nam je poznato Ivanec je smješten ispod najveće i najljepše planine na sjeveru Hrvatske, Ivančice i već sam taj njegov položaj jednim dijelom i definira njegov razvoj. Znači osim samog grada gdje je smještena industrijska zona, postoji i veliki potencijal za daljnji razvoj turizma – kazao je Stričak najavivši da će u ovom mandatu napraviti sve kako bi se pokrenule ili završile četiri bitne investicije, aglomeracija koja je u tijeku, izgradnja brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava, dogradnja osnovne škole i proglašenje Ivančice parkom prirode.

-Smatram da su ta četiri projekta bitna ne samo za grad Ivanec, nego i za šire područje te moramo poduzeti sve da se to realizira – rekao je Stričak.

Kako je naglasio, na jesen će biti raspisan natječaj za izgradnju prvog dijela brze ceste, od Varaždina do Tužnog. Osvrnuo se i na dogradnju Osnovne škole Ivanec kako bi se stvorili uvjeti za produženi boravak i jednosmjensku nastavu.

-Ako do kraja godine Ministarstvo ne osigura sredstva ili barem pomogne, mi ćemo se kao Županija kreditno zadužiti i dograditi taj potreban prostor da djeca s područja grada Ivanca imaju uvjete kao ostale škole – najavio je župan.

Proslavu je uveličao i bivši predsjednik Republike Hrvatske te počasni građanin Grada Ivanca Stjepan Mesić koji je istaknuo kako Ivanec ima budućnost.

-Građani su iza svega ovoga i ja vam čestitam što ste dosada učinili. Čestitam laureatima na priznanjima – rekao je Mesić osvrnuvši se i na rat u Ukrajini koji je, kako kaže, samo jedan odbljesak svega onog što se događa u svijetu.

Izaslanica predsjednika Republike Zorana Milanovića Melita Mulić čestitala je vodstvu Grada na svemu što je u proteklih godinu dana učinjeno, kao i na tome što su u borbi za svoje pravice bili ustrajni.

– Ukoliko je 10 tisuća građanki i građana ovog grada skupilo potpise kako bi obranilo svoju vrijednu imovinu i čestitam vam na toj vašoj predanosti za grad i time ste na najboljem putu da i u sljedećih 626 godina osvjetlate obraz onih koji su vas utemeljili i da osigurate sigurnu budućnost za svoju djecu – kazala je Mulić istaknuvši podršku jednosmjenskoj nastavi u ivanečkoj osnovnoj školi te stanovitoj decentralizaciji Ivanca.

-Država da bi bila moderna i učinkovita mora imati viziju, strategiju i centralno mjesto upravljanja, ako određene stvari ako se mogu upravljati bolje s lokalne sredine ili neposredno od građana onda im to tako i treba pustiti – zaključila je Mulić.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu priznanja najzaslužnijim građanima. Tako su Plakete Grada dodijeljene tvrtki IPC INŽENJERING d.o.o. Ivanec, za izniman doprinos gospodarskom razvitku Ivanca i ivančekog kraja i profesorici Mirjani Bračko za izniman doprinos razvitku međudržavne kulturalne suradnje i promicanje ugleda Grada Ivanca na međunarodnoj razini. Plaketa je uručena i Udruzi udomitelja Nada Ivanec, za izniman doprinos promicanju udomiteljstva i pomoć najranjivijim skupinama u društvu te dugogodišnjem sportskom dojaenu i dobrom duhu rukometnog sporta Grada Ivanca Franji Harjaču za promociju rukometa i iznimne rezultate u sportskom radu.

Još jedan sportski dojaen kojem je pripala Plaketa za iznimne rezultate u razvitku sportske rekreacije na području grada je i Vinko Harjač. Priznanje za izniman doprinos pedagoškom i znanstveno-istraživačkom radu i društveni aktivizam dobila je i doktorica Ivana Matić koja se u bolnici bori s opakom bolešću.

Zahvalnica Grada uručena je Mladeži Šahovskog kluba Ivanec za postignute rezultate u šahu i promicanju ugleda Grada, a za humanitarni i društveni angažman u lokalnoj zajednici Marijanu Vinceku.

Mala plaketa Grada, koja se dodjeljuje mladima za promicanje ugleda grada na nacionalnoj i međunarodnoj razini ove godine pripala je nadarenoj i svestranoj studentici Ivani Brlek za izvanredne rezultate postignute tijekom studija, dok je druga otišla u ruke sjajne 15-godišnje paraplivače Sabine Kušter.

Nagrada „Volonter godine” uručena je Ivanu Putareku za izniman volonterski angažman na zadaćama proizašlim iz prirodnih nepogoda i pandemija.

Dobitnik Plakete Franjo Harjač bio je posebno emotivan te istaknuo kako mu priznanje uistinu mnogo znači.

-Zahvalio bih rukometnom klubu, to je ustvari njihova zasluga, a ne moja. Najveća sreća mi je kad je puno djece, pogotovo sada, 4 ekipe su bile na državnom prvenstvu u Poreču. To nema nitko u Hrvatskoj. Takva su vremena da novaca nema, morate se snalaziti kako znate zato posebno zahvaljujem svim roditeljima koji podržavaju i financiraju tu djecu, sponzorima. Sutra bi mogli ići u prvu ligu, ali nemamo dovoljno novaca – kazao je Harjač.

Uz brojne uzvanike, gradonačelnike i načelnikebivšeg hrvatskog predsjednika Mesića, izaslanicu predsjednika Milanovića Melitu Mulić, izaslanika premijera i predsjednika Sabora te varaždinskog župana Stričaka svečanoj sjednici prisustvovali su i saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Damir Habijan i Siniša Jenkač, predsjednik Reformista Radimir Čačić i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

tklopotan / www.sjever.hr
22.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.