Now Reading:
Održana Početna konferencija projekta CRO-SI-SAFE; Župan Kolar: Spremni smo biti vodeći partner ovakvih projekata
Full Article 3 minutes read

Održana Početna konferencija projekta CRO-SI-SAFE; Župan Kolar: Spremni smo biti vodeći partner ovakvih projekata

U ponedjeljak je u dvorcu Strmol u Rogatcu u susjednoj Sloveniji održana Početna konferencija prekograničnog projekta “Unapređenje kvalitete suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije – CRO-SI-SAFE”.

Projekt CRO-SI-SAFE realizira se u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014– 2020, a glavni mu je cilj unaprjeđenje prekograničnog partnerstva hitnih spasilačkih službi uspostavom zajedničkog protokola prekogranične suradnje CRO-SI-SAFE tima radi unaprjeđenja sustava civilne zaštite te povećanja otpornosti na nepogode i nesreće na području Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 739.612,25 EUR, a sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciran je u iznosu od 628,670,40 EUR.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je dobru suradnju hrvatskih i slovenskih dionika.

-Budući da je Slovenija 10-ak godina duže od Hrvatske punopravni član Europske unije i po primjeru dobre prakse u suradnji sa slovenskim partnerima danas spremni smo biti vodeći partner ovakvih projekata – kazao je župan te naglasio važnost edukacija za dionike hitnih službi i širu javnost.

Župan Općine Rogatec Martin Mikolič istaknuo je važnost uspostave iskustvene sobe u Rogatcu i Krapinsko-zagorskoj županiji te nabavu opreme, kao i provođenje edukacija preko projekta za pravovremene reakcije u mogućim društvenim neprilikama i vremenskim nepogodama poput poplave, požara i potresa.

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar predstavila je ciljeve, ključne aktivnosti i rezultate projekta koji će se provoditi narednih 12 mjeseci odnosno do 31. svibnja 2023. godine. Naglasila je i aktualnost tematike projekta s obzirom na sve učestalije vremenske nepogode i nedavne potrese u Hrvatskoj te pohvalila suradnju sa slovenskim partnerima.

Direktorica Razvojne agencije Sotla Bojana Žaberl pohvalila je suradnju partnera na ranijim uspješnim Interreg projektima i pozdravila ovaj projekt kao vrlo koristan za lokalnu i širu zajednicu, budući da povezuje dionike hitnih službi, civilne zaštite, vatrogasnih službi i policije za uspostavu jedinstvenog CRO-SI-SAFE tima za pravovremenu reakciju u različitim situacijama.

Završna konferencija ovog projekta biti će održana u Krapinsko-zagorskoj županiji za godinu dana.

sjever.hr/zara.hr 21.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.