Now Reading:
Obilježen Dan antifašističke borbe na Špiranec brijegu u Bedekovčini; Župan Kolar: Ravnopravnost među ljudima, pravo na izbor, na slobodu mišljenja satkano je u antifašizmu
Full Article 4 minutes read

Obilježen Dan antifašističke borbe na Špiranec brijegu u Bedekovčini; Župan Kolar: Ravnopravnost među ljudima, pravo na izbor, na slobodu mišljenja satkano je u antifašizmu

Krapinsko – zagorska županija organizirala je u utorak, 21. lipnja 2022. godine, središnje županijsko obilježavanje Dana antifašističke borbe. Hrvatska je bila među prvim zemljama u kojima je došlo do organiziranog ustanka protiv nacizma i fašizma, gdje je došlo do pridruživanja pokretu bez kojeg ne bi bilo današnje Europe, a koji je utkan u temelje moderne i demokratske Hrvatske.

Vijenac i lampione položile su delegacija Hrvatskog sabora i Krapinsko – zagorske županije u kojoj su bili predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić i župan Željko Kolar, delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koju predvodi predsjednik Saveza Franjo Habulin, delegacija Županijske skupštine koju su predvodili vijećnici i delegacija gradova i općina.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako je zagrebački korpus oslobodio Zagreb i ta činjenica je utkana u temelje hrvatske države.

-U Zagorju je to bilo malo kasnije, mi smo uvijek bili posebni na što sam posebno ponosan. Mi smo ovdje osnovali prvi partizanski odred ’42. Zagorci, kao i u Domovinskom ratu, sudjelovali su i u Drugom svjetskom ratu boreći se za najveće ideale društva – ravnopravnost, slobodu, jednakost i republiku – dodao je Hajdaš Dončić.

Krapinsko- zagorska županija svake godine organizira polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na hrabre ljude koji su tada imali izbor između dobra i zla, a župan Kolar je rekao kako su ti ljudi tada izabrali dobro.

Nema većeg zla od fašizma koje je pogodilo čovječanstvo i antifašistički pokret je Hrvatsku, odnosno tadašnju Jugoslaviju, stavio na stranu pobjednika. I u europskom Ustavu se antifašizam spominje kao temelj na kojem je građena slobodna Europa. Ravnopravnost među ljudima, pravo na izbor, na slobodu mišljenja satkano je u antifašizmu – naglasio je župan.

Ustav iz 1974. godine nam je omogućio državnost, a zahvaljujući prije svega hrvatskim braniteljima tu slobodu i pravo na samostalnu Republiku Hrvatsku smo ostvarili u Domovinskom ratu – dodao je krapinsko-zagorski župan.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban naglasio je kako je obilježavanje Dana antifašističke borbe na Špiranec brijegu tradicija.

Špiranec brijeg poznat je po prvom partizanskom odredu na području Hrvatskog zagorja. Nedavno smo obilježili 80. godišnjicu osnutka i naša je obveza da te tekovine čuvamo i da nikad ne zaboravimo fašizam koji je zahvatio i naše dijelove zemlje, našu Hrvatsku – dodao je načelnik.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin kazao je kako je 22. lipanj bio dan kada je započeo oružani otpor protiv nacifašističke okupacije.

-Taj početak oružanog otpora odnosno borbe doveo je do konačne pobjede nad nacifašizmom – dodao je Habulin.

Današnja Hrvatska utemeljena je upravo na toj antifašističkoj borbi. I ne samo Republika Hrvatska, na antifašističkoj borbi i na borbi antifašističke koalicije utemeljena je i današnja zajednica europskih naroda, europskih država, Europske unije, dakle asocijacije koje smo i mi članovi. To je značaj i to je veličina te borbe i formiranje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska 22 lipnja 1941. godine – završio je Habulin.

msopek/sjever.hr 21.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.