Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija obilježila Dan antifašističke borbe – župan Koren: Antifašizam je utkan u temelje naše države!
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija obilježila Dan antifašističke borbe – župan Koren: Antifašizam je utkan u temelje naše države!

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u utorak su u Koprivnici na Spomen području Danica, Gradskom groblju kod središnjeg križa i kod grobnice palih boraca, na Židovskom i Pravoslavnom groblju te na groblju u Jagnjedovcu položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve u Drugom svjetskom ratu te u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska formiran Prvi sisački partizanski odred. Također je zapaljena svijeća kod spomen obilježja Mihovilu Pavleku Miškini povodom 80. obljetnice od njegovog pogubljenja.

Vijence i svijeće položile su zajednička delegacije Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, delegacija Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Koprivnice, Židovske općine Koprivnica te Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije.

Uz polaganje vijenaca održani su i prigodni govori, pri čemu je župan Darko Koren izrazio zahvalu svima koji su sudjelovali u antifašističkoj borbi te nam omogućili da danas živimo u demokratskom i tolerantnom društvu koje poštuje ljudska prava i osobne slobode.

-Antifašizam ima puno širi značaj i utkan je u temelje naše države, kao i brojnih drugih, a obilježavanje ovog dana ima zaista velik značaj za našu zajednicu. Pokazalo se da temelj svake nacije mora biti borba protiv fašizma i sličnih političkih sustava, a naš grad i županija doista imaju mnogo za reći na tu temu. Turbulentno vrijeme u kojemu živimo jasno nam pokazuje koliko su antifašističke vrijednosti važne i koliko moramo na njima ustrajati – naglasio je župan te uputio čestitke povodom sutrašnjeg Dana antifašističke borbe.

-Temelji antifašizma su vrlo važni jer zbog njih danas imamo modernu i samostalnu Republiku Hrvatsku, kao i cijelu Europsku uniju. Na ovaj način u svijet šaljemo snažnu poruku da ne smijemo dozvoliti da se zlo više ikada ponovi jer živimo u jako teškim i specifičnim vremenima. To su vremena u kojima je samo jedna mala iskra dovoljna da se vratimo na fašističke postavke. Želio bih zahvaliti svima koji doprinose antifašističkoj borbi te im čestitati Dan antifašističke borbe – rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

www.sjever.hr / kckzz.hr
21.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.