Now Reading:
U Međimurje stigla delegacija iz Albanije – Župan Posavec: Spremni smo primijeniti primjere njihove dobre prakse, ali imamo i mi što ponuditi njima!
Full Article 5 minutes read

U Međimurje stigla delegacija iz Albanije – Župan Posavec: Spremni smo primijeniti primjere njihove dobre prakse, ali imamo i mi što ponuditi njima!

Međimurska delegacija nedavno je bila u posjetu Albaniji i tom je prilikom potpisan memorandum s ciljem promicanja i razvoja suradnje između poduzeća i institucije dviju županija, a potvrda dobre suradnje je i dvodnevni posjet albanske delegacije Međimurju.

Delegaciju predvodi veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda, a u njoj su i ministrica savjetnica i zamjenica veleposlanika Alma Kasa, počasni konzul Republike Albanije u Varaždinu Stjepan Šafran te župan regije Vlora Flamur Mamaj sa suradnicima.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da mu je drago biti domaćinom albanskoj delegaciji jedne od najrazvijenijih regija nama prijateljske Albanije koja je turistička destinacija, ali ima veliki potencijal u gospodarstvu i poljoprivredi i tri i pol je puta veća od Međimurja, sa 190 tisuća stanovnika.

-Mi smo kao regija vrlo otvoreni za suradnju s regijama drugih država. Spremni smo primijeniti primjere njihove dobre prakse, ali imamo i mi što ponuditi drugima. Prije dvije godine smo zaključili da nam je želja da uspostavimo suradnju, ali malo smo čekali zbog pandemije. Vlora je regija koja ubrzano gradi međunarodnu mrežu autocesta, svoju zračnu luku, koja ima iz godine u godinu sve više turista, ali koja bi željela na putu prema europskim integracijama doznati više o tome kako su to riješile uređene regije, članice EU i drago mi je da percipiraju Međimurje kao jednu od takvih regija – kazao je Posavec.

Dodao je kako će u ova dva dana gostima predstaviti tvrtku Tehnix koja je vodeća u zaštiti okoliša i zbrinjavanju otpada jer smatra da bi to regiji Vlora i samoj Albaniji bilo korisno, budući da kod njih problem otpada nije u potpunosti riješen.

-Što se tiče obrazovanja, obići će naš Tehnološko-inovacijski centar, Metalsku jezgru i Regionalni centar kompetentnosti, MEV i Centar održivog razvoja. Naime, u Vlori je drugo najveće sveučilište u Albaniji koje ima čak 15 tisuća studenata. Zadržava fokus na tehnologiji, ali ima i područje ekonomije, financija, obrazovanja, medicine i prava i upravo suradnja obrazovnih institucija je nešto gdje mi možemo biti primjer dobre prakse u organizaciji centra kompetentnosti iz područja strojarstva, rekao je Posavec spomenuvši i druge grane u kojima Međimurje može biti dobar primjer – rekao je Posavec.

Najvažnija tema je korištenje EU fondova, dodao je župan podsjetivši da je Albanija zemlja koja je na putu europskih integracija.
-Otvorili su pristupne pregovore i sasvim će sigurno biti članica Europske unije, stoga je vrlo važno znati kako razvijati svoju sredinu uspješnim korištenjem EU fondova, a tu mi možemo ponuditi puno stvari, zahvaljujući našem iskustvu i znanju. Prije desetak godina mi smo odlazili učiti u zapadne zemlje kako pravilno koristiti EU fondove, a danas mi je drago da to znanje i stečeno iskustvo možemo ponuditi drugima koji će učiti od nas. Moramo također objasniti i pokazati zašto smo Europska destinacija izvrsnosti i već treći put Europska regija budućnosti – kazao je župan Posavec.

Nj. E. Riza Poda je istaknuo da je suradnja Albanije i Hrvatske na političkom nivou izvanredna, a ovaj susret pokazuje da je takva i suradnja na lokalnom nivou.
-Albanija je jako zahvalna za poticaje i mogućnosti da Hrvatska daje podršku Albaniji za ulazak u Europsku uniju. Premijeri Albanije i Hrvatske u Zagrebu su potpisali sporazum o suradnji i to je bio kamen temeljac i sad je na nama da dalje razvijamo ono što smo počeli. Most koji nas povezuje je albanska dijaspora koja ovdje dugo živi i radi – rekao je Poda.

Flamur pak je naglasio da mu je iznimno drago što se stiglo do konkretnih koraka za jaču suradnju dviju zemalja.
-Albanija i naša županija žele što prije postati dio obitelji Europske unije i mi zahvaljujemo na vašoj podršci koju nam pružate. Želimo više napredovati u svim područjima u kojima Međimurska županija ima iskustva i lider je u ovom dijelu Hrvatske. Usredotočeni smo na turizam, ali računamo na suradnju i kad je riječ o poljoprivredi, zdravstvu, gospodarstvu, tehnologiji, civilnoj zaštiti i brojnim drugim stvarima, zato smo i potpisali ovaj sporazum – kazao je Flamur.

Svaki gospodarski korak koji čini, svaki gospodarski susret i posao koji se dešava, od turizma, do proizvodnje i izvoza, čini veliki napredak u percepciji naših glava u Hrvatskoj koje još uvijek Albaniju ne smatraju onime što ona je, rekao je konzul Šafran.
-Danas je Albanija moderna država, mnogi misle da je zatvorena, ono što je bila nekada, s jako kvalitetnim Skenderbegom, ali Albanija je danas europski orijentirana, po modi, ponašanju i kulturi ravna Beču, Parizu i svim europskim gradovima. Veseli nas da što prije uže u Europsku uniju i da zajedno krećemo, budemo ono što smo uvijek bili – prijatelji – rekao je Šafran poručivši da albanska delegacija nije mogla odabrati bolju županiju od Međimurske, odnosno regiju sjeverozapadne Hrvatske jer je industrijski, statistički i na brojne druge načine jedna od vodećih u Hrvatskoj.

a.kučić/sjever.hr
20.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.