Now Reading:
SJAJNA VIJEST U Varaždin dolaze dvije medalje s međunarodne Olimpijade u mentalnoj aritmetici i matematici
Full Article 2 minutes read

SJAJNA VIJEST U Varaždin dolaze dvije medalje s međunarodne Olimpijade u mentalnoj aritmetici i matematici

U nedjelju je održana 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole Malac Genijalac.

Sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe, a osim Hrvatske, bile su tu i Mađarska, Austrija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Švicarska i Njemačka – ukupno pedesetak škola. Natjecali su se u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u šest je gradova otišlo 13 medalja. Čak dvije medalje su osvojene iz varaždinske škole Malca Genijalca!

Karla Piskač je osvojila brončanu medalju u pismenom dijelu računanja na abakusu, a Ivan Job je u kategoriji mentalnog računanja također odnio brončanu medalju. Na natjecanju je bilo 17 varaždinskih Malaca.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi!

Mentalna matematika je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

Natjecanje je prošlo izvrsno, a Malci, ali i svi ostali su stekli vrijedno iskustvo za budućnost.

www.sjever.hr
20.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.