Now Reading:
Radovi na aglomeraciji u Zagorju u punom su jeku – projektom vrijednim gotovo 600 milijuna kuna 10.000 kućanstava dobiva priključak
Full Article 3 minutes read

Radovi na aglomeraciji u Zagorju u punom su jeku – projektom vrijednim gotovo 600 milijuna kuna 10.000 kućanstava dobiva priključak

U ponedjeljak je održan prvi službeni posjet gradilištu u Zaboku na kojem se izvodi dio radova na izgradnji kolektora u sklopu projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar.

Radovi u sklopu Aktivnosti II uključuju izgradnju 88,7 km gravitacijskih cjevovoda, 2,22 km tlačnih cjevovoda, 27 crpnih stanica i 29 preljevnih građevina. Do sada je u sklopu Aktivnosti II – LOT I – Aglomeracije Zabok – Faza I izvedeno ukupno 17.773,75 m kolektora te izrađeno 207 kućnih priključaka. financijska realiziranost ukupne vrijednosti izvršenih radova iznosi 21.361.587,40 kn što je 11,53% od ukupne vrijednosti ugovorenog Ugovora o radovima za predmetnu Aktivnost II.

Projekt ukupne vrijednosti od gotovo 600 milijuna kuna koji je sufinanciran sredstvima Europske unije od iznimnog je značaja u očuvanju zaštite okoliša i poboljšanju vodno komunalne infrastrukture te očuvanje čistoće voda za buduće naraštaje na području Krapinsko-zagorske županije.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 27. srpnja 2017. godine ovaj projekt proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Na predstavljanju radova sudjelovali su predstavnici nositelja projekta, Zagorskog vodovoda d.o.o., direktor Mario Mihovilić, voditelj projekta Diego Chersi, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i predstavnici izvršitelja ugovora.

Voditelj projekta, kao i gradonačelnik Grada Zaboka, istaknuli su značaj projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture, ne samo za unapređenje komunalnog sustava i bolje komunalne usluge za stanovnike, već i za očuvanje prirodnog bogatstva ovog područja.

Svi prisutni sudionici zamolili su ovom prilikom stanovnike za strpljenje zbog tekućih i nadolazećih radova, uz naglasak da su oni nužni za podizanje kvalitete života u zajednici.

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.

Izgradnja novog sustava javne odvodnje i dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda doprinijet će poboljšanju komunalnog standarda, znatnom smanjivanju opasnosti od onečišćenja podzemnih voda, poboljšanju zdravlja, zdravstvenim i ekološkim uvjetima na predmetnom području, očuvanju kvalitete vode rijeke Krapine i drugih vodotoka na njezinom slivnom području.

Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar.

Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10 000 kućanstava: Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50% na 88%, a u aglomeraciji Zlatar s 33% na 79 %, uključujući i 100% priključenje industrije.

www.sjever.hr
20.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.