Now Reading:
Predstavljen treći turistički film TZ Koprivničko-križevačke županije „Zaboravljena jela Prigorja i okolice” – pogledajte ga!
Full Article 2 minutes read

Predstavljen treći turistički film TZ Koprivničko-križevačke županije „Zaboravljena jela Prigorja i okolice” – pogledajte ga!

Javnosti je nedavno predstavljen treći turistički film “Zaboravljena jela Prigorja i okolice”, a na predstavljanju su se okupile brojne udruge žena i kulturno umjetnička društva koja su sudjelovala u filmu.

To su Kulturno umjetničko društvo “Prigorec”, Kulturno umjetničko društvo “Tomislav”, Društvo žena Sokolovac, Udruga žena “Mak” Velika Mučna, Udruga žena “Bilogorsko srce” Hudovljani, Udruga žena Ladislav, Udruga žena “Prekogorke” Brđani Sokolovački, Udruga “Plava krv” Dropkovec, Udruga “Potkalnički plemenitaši” Gornja Rijeka i Bakina kuća za odmor, Sveti Ivan Žabno.

Film je realizirala koprivnička tvrtka Produkcija i ideja, a projekt je financirala TZ Koprivničko-križevačke županije. Postprodukciju i fotografiju potpisuje Stjepan Dolenec.

Partneri na projektu su bili Općina Sveti Ivan Žabno, Općina Sokolovac i Općina Sveti Petar Orehovec. Prezentacija ovog filma označava i završetak jednog velikog projekta gdje je cilj bio promocija starinskih jela i recepata Podravine i Prigorja, ali i očuvanje kulturne i gastronomske baštine ovoga kraja.

Pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev rekla je da je prošla godina od kad je predstavljen prvi dio projekta.
-Bila nam je intencija pokriti cijelu županiju. Cilj ovog projekta je zabilježiti tradiciju, ostaviti stare recepte ovim mladim generacijama i naraštajima da ta tradicija ne ostane zaboravljena. U treći dio projekta uključeno je područje grada Križevci i 5 okolnih općina. Osim pomalo zaboravljenih jela, u filmu su također prikazane ljepote i posebnosti svih navedenih područja – kazala je Sočev.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić izjavio je da se svi sjećamo onog što su naše bake pripremale.
-Danas se to, nažalost, jako malo priprema. Jedna takva inicijativa sigurno će potaknuti da se to ne zaboravi, ali možda nekog da ponovo poželi spremati takva jela – rekao je Ljubić.

Idejni začetnik i producent projekta je Miroslav Mirković.
-Krenulo je s idejom očuvanja zaboravljenih jela iako ona nisu tako reći zaboravljena, ali polako neka od tih jela izumiru. Bez pomoći žena i udruga žena ovaj projekt ne bi bio moguć. Vrijednost ovog projekta vidjeti će se kroz nekih 5-10 godina. Film koji smo osmislili traje sat i pol, što mislim da je velika vrijednost za buduće generacije – kazao je Mirković.

Nakon promocije, film će biti prikazan i na društvenim kanalima te lokalnim i regionalnim televizijama poput Varaždinske televizije i Z1.

www.sjever.hr/podravinaiprigorje.hr
19.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.