Now Reading:
Župan Posavec ugostio slovačkog veleposlanika Suska: “Cilj nam je ojačati turizam kako bi tranzitne goste zadržali da vide i naše bogatstvo prirode, kulture i povijesti”
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec ugostio slovačkog veleposlanika Suska: “Cilj nam je ojačati turizam kako bi tranzitne goste zadržali da vide i naše bogatstvo prirode, kulture i povijesti”

U službenom posjetu Međimurskoj županiji u petak je boravio veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Peter Susko sa suradnicima, a bila je to prilika da se odradi i radni sastanak s međimurskim županom Matijom Posavcem, a u čijem je fokusu bio turizam.

Nakon održanog sastanka župan Posavec istaknuo je, kako je sastanak protekao u vrlo ugodnom i konstruktivnom razgovoru.

– Ima jedna zanimljivost kojom se mi ovdje u Međimurju možemo pohvaliti, a to je da kad dođete na jednu točku Međimurja, a to je naš nadaleko poznati Mađerkin breg, onda kad je lijepo vrijeme, možete čak i vidjeti Slovačku. To samo govori koliko smo zapravo blizu i koliko i tu blizinu trebamo iskoristiti kao jedan potencijal – rekao je župan Posavec dodavši kako potencijal definitivno postoji u povezivanju i suradnji sa susjednim zemljama, čemu Međimurska županija teži.

– Republika Slovačka je ta koja ima velik broj stanovništva koje dolaze na Jadran. Pritom najveći dio njih prolazi kroz našu županiju koja im služi kao vrata i ulaz u Hrvatsku. Upravo u tom smjeru je išao i naš razgovor, naime kako ojačati naš kontinentalni turizam da zadržimo one koji prolaze preko naših područja u daljnje destinacije da vide i naše bogatstvo, prirodu, kulturu i povijest, ali i enogastronomiju – objasnio je Posavec naglasivši kako je upravo po svemu nabrojanom Međimurje i Europska destinacija izvrsnosti.

Dodao je isto tako kako je razgovor išao i u smjeru povezivanja regija, gradova, obrazovnih institucija kroz Erasmus projekte, kao i povezivanja kroz povijest koju imamo.

– U tu svrhu će direktor Turističke zajednice Grula veleposlaniku pokazati gornje Međimurje. Susrest će se s Udrugom vinara i vinogradara Hortus Croatia, s obzirom da je i dio Slovačke reprezentativna vinska regija. Bit ćemo i na Mađerkinom brijegu i susresti se s još nekim turističkim djelatnicima – najavio je Posavec.

Veleposlanik Slovačke Republike Nj.E. Peter Susko istaknuo je da su sa županom Posavcem dogovorili, kako će naći način da se Međimurska županija poveže s nekom od županija u Slovačkoj, ne samo po pitanju turizma i enologije, nego i po pitanju suradnje učilišta, dakle razmjene znanja i iskustava koja imaju Hrvatska i Međimurska županija te Slovačka s druge strane.

– Razgovarali smo o tome kako unaprijediti i ponuditi mogućnost slovačkim turistima koji idu na more svake godine, da se zaustave malo ovdje, da vide ne samo priobalnu, već da uživaju i u kontinentalnoj Hrvatskoj i onome što ima za ponuditi – dodao je Susko.

Sastanku je prisustvovao i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula koji je iskazao zadovoljstvo dolaskom veleposlanika Suska, a posebno glavnom temom sastanka koja se odnosi na turizam.

– Drago mi je što se razgovaralo o turizmu, posebno zato što se ovih dana možemo pohvaliti s puno lijepih događanja koja se odvijaju u našoj županiji – rekao je Grula dodavši kako su slovački gosti na četvrtom mjestu po broju ostvarenih noćenja i Međimurskoj županiji.

– Prije svega njihova motivacija je hrvatski Jadran, ali sve više ih nakon odmora na Jadranu ostane u Međimurju na dan, dva da se odmore od godišnjeg odmora. To je naša glavna prilika i tu naravno koriste upravo ono što je i danas u fokusu, a to je naše gornje Međimurje gdje zaista mogu doživjeti bogatu gastronomsku ponudu – zaključio je Grula.

www.sjever.hr
17.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.