Now Reading:
U Varaždinu na uništenje čeka 2.600 raketa koje su možda mogle spriječiti katastrofu od tuče – samo u Bedekovčini šteta od 10 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

U Varaždinu na uništenje čeka 2.600 raketa koje su možda mogle spriječiti katastrofu od tuče – samo u Bedekovčini šteta od 10 milijuna kuna

U jakom nevremenu praćenom obilnom tučom koje je ovog ponedjeljka po treći puta pogodilo Krapinsko – zagorsku županiju, kao što smo već izvještavali, najviše je stradalo područje općine Bedekovčina, odnosno naselje Poznanovec.

Nekoliko dana nakon nevremena zbrajaju se štete, a kako je za vijesti RTL-a rekao općinski načelnik Darko Ban, došli su do svote od 10 milijuna kuna samo za poljoprivredne površine, a treba još popisati i štete na infrastrukturi, cestama, odvodnim kanalima te na privatnim objektima i gospodarskim zgradama.

I nakon ove tuče potegnulo se pitanje protugradne obrane te se po mišljenju predsjednika Udruge raketara Josipa Salatka, šteta mogla izbjeći.

– Naravno da se šteta mogla spriječiti. Na vrijeme sam upozoravao i eto dogodilo se nažalost – rekao je Salatko za RTL.

Hrvatska se od tuče, tvrdi Salatko brani samo s smanjenim brojem generatora, u njima se koriste otopine, a rok im je prošao još 2017. Rakete koje bi možda mogle pomoći, čekaju na uništenje u skladištu u Varaždinu.

– Rakete nisu sir ili salama da se pokvare što znači da su one ispravne. Kao i municija u vojsci, ona je ispravna, međutim zjapi gore 2.600 komada pa možemo samo računati koliko je ljudi odvojilo sredstava da ih kupimo, a sada ćemo izdvojiti još nekih 50 tisuća eura da ih uništimo– kazao je Salatko.

Iz DHMZ-a su za vijesti RTL-a potvrdili da rakete nisu učinkovite, ali imaju svoj rok trajanja, i to pet godina. Postojeća količina nije dovoljna za obranu od tuče, a nove se nisu ni kupile. Ministarstvo poljoprivrede, kažu meteorolozi nije izdvojilo dovoljno novca i oslonili su se na generatore.

www.sjever.hr/www.rtl.hr
17.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.