Now Reading:
U Varaždinu na uništenje čeka 2.600 raketa koje su možda mogle spriječiti katastrofu od tuče – samo u Bedekovčini šteta od 10 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

U Varaždinu na uništenje čeka 2.600 raketa koje su možda mogle spriječiti katastrofu od tuče – samo u Bedekovčini šteta od 10 milijuna kuna

U jakom nevremenu praćenom obilnom tučom koje je ovog ponedjeljka po treći puta pogodilo Krapinsko – zagorsku županiju, kao što smo već izvještavali, najviše je stradalo područje općine Bedekovčina, odnosno naselje Poznanovec.

Nekoliko dana nakon nevremena zbrajaju se štete, a kako je za vijesti RTL-a rekao općinski načelnik Darko Ban, došli su do svote od 10 milijuna kuna samo za poljoprivredne površine, a treba još popisati i štete na infrastrukturi, cestama, odvodnim kanalima te na privatnim objektima i gospodarskim zgradama.

I nakon ove tuče potegnulo se pitanje protugradne obrane te se po mišljenju predsjednika Udruge raketara Josipa Salatka, šteta mogla izbjeći.

– Naravno da se šteta mogla spriječiti. Na vrijeme sam upozoravao i eto dogodilo se nažalost – rekao je Salatko za RTL.

Hrvatska se od tuče, tvrdi Salatko brani samo s smanjenim brojem generatora, u njima se koriste otopine, a rok im je prošao još 2017. Rakete koje bi možda mogle pomoći, čekaju na uništenje u skladištu u Varaždinu.

– Rakete nisu sir ili salama da se pokvare što znači da su one ispravne. Kao i municija u vojsci, ona je ispravna, međutim zjapi gore 2.600 komada pa možemo samo računati koliko je ljudi odvojilo sredstava da ih kupimo, a sada ćemo izdvojiti još nekih 50 tisuća eura da ih uništimo– kazao je Salatko.

Iz DHMZ-a su za vijesti RTL-a potvrdili da rakete nisu učinkovite, ali imaju svoj rok trajanja, i to pet godina. Postojeća količina nije dovoljna za obranu od tuče, a nove se nisu ni kupile. Ministarstvo poljoprivrede, kažu meteorolozi nije izdvojilo dovoljno novca i oslonili su se na generatore.

www.sjever.hr/www.rtl.hr
17.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.