Now Reading:
Tradicionalnom splavarenju rijekom Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara pridružio se župan Stričak: Na ovaj simboličan način prisjećamo se žrtve hrvatskih branitelja i policajaca
Full Article 4 minutes read

Tradicionalnom splavarenju rijekom Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara pridružio se župan Stričak: Na ovaj simboličan način prisjećamo se žrtve hrvatskih branitelja i policajaca

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora -Podružnica Varaždinske županije, u petak je Donjoj Dubravi započeo spust Drava – Dunav, Varaždin – Vukovar 2022.

Ovo već tradicionalno splavarenje rijekom Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara održava se 16. godinu zaredom i jedan je od programa kojima će se tijekom ove godine obilježiti 31. godišnjica odlaska Zasebne postrojbe PU varaždinske u obranu grada heroja Vukovara te odati počast varaždinskim braniteljima koji su 1991. poginuli u Vukovaru.

Spust od Donje Dubrave do Vukovara traje sedam dana, tijekom kojih je predviđeno i kampiranje u Križnici, Sopju, Nardu i Aljmašu, sa završetkom putovanja u Vukovaru.

Uime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora okupljene je pozdravio pripadnik zasebne policijske postrojbe PU varaždinske Nenad Šantek.
-Tradicionalno, već 16. godinu zaredom organiziramo spust u spomen na naše poginule i nestale pripadnike zasebne policijske postrojbe PU varaždinske. Ove smo godine događanje malo proširili, naime uključili smo u priču i Sveučilište Sjever i Park prirode javne ustanove Varaždinske županije – rekao je Šantek.

Organizatorima i sudionicima čestitke je uputio načelnik PU međimurske Ivan Sokač zahvalivši im što su se još jednom odlučili na ovakav pothvat.
-Došao sam provjeriti jesu li svi sigurnosni uvjeti za plovidbu ispunjeni te da im poželim sretan put i mirnu plovidbu – rekao je Sokač.

Prvi se put splavarenju pridružio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji će s organizatorima splavariti do Križnice.

-Cilj tog spusta kao prvo je da se na simboličan način povežu dva grada prijatelja, Varaždin i Vukovar, a drugi razlog je da se na simboličan način prisjetimo žrtve hrvatskih branitelja, u ovom slučaju policajaca Policijske uprave varaždinske koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske, a pogotovo kada govorimo o nestalim osobama. Naime, još uvijek se četvorica policajca vode kao nestali – rekao je Stričak.

Župan je dodao da je jedan od ciljeva ukazati na važnost rijeke Drave, najznačajnije rijeke na području Varaždinske županije koju popularno volimo nazivati i europskom Amazonom.
-Želimo istaknuti važnost vode kao resursa, ali i ljepote kojima možemo svjedočiti uz njezino korito. Kao četvrti cilj, ove godine imamo u sklopu znanstvenog djela uključene i Sveučilište Sjever i našu Javnu ustanovu “Priroda Varaždinske županije” kako bi u narednim godinama mogli mjeriti kvalitetu same vode. Smatram da je ovo zaista hvalevrijedna inicijativa i naravno da će Varaždinska županija to i ubuduće poticati i pomagati – zaključio je Stričak.

Kako je rijeka Drava i višestruko zaštićeno područje (područje Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000), podršku ovogodišnjem spustu dalo je i Sveučilište Sjever, kao i JU „Priroda Varaždinske županije“, a ravnateljica JU, Sanja Kopjar kazala je kako se splavarenje odvija unutar višestruko zaštićenog područja – Regionalnog parka Mura – Drava, područja ekološke mreže Natura 2000, ali i dijela prekograničnog UNESCO rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav.

-Ovogodišnji spust ima i ekološku dimenziju. Tijekom spusta provest će se istraživanje kvalitete vode rijeke Drave i to unutar pet županija unutar kojih se nalazi Regionalni park Mura – Drava. Uz Varaždinsku i Međimursku, tu su i Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravka i Osječko-baranjska županija. Rezultati istraživanja koje ćemo dobiti sasvim sigurno bit će zanimljive informacije o razlikama u kvaliteti vode rijeke Drave unutar ovih pet županija – istaknula je Kopjar.

Dodala je da je spust ujedno i promocija ovog zaštićenog područja i prirodnih vrijednosti.
-Rijeka Drava je rijeka s najraznolikijom ribljom zajednicom u Republici Hrvatskoj, vodena i vlažna staništa važna su za velik broj ugroženih vodozemaca i gmazova, na području nalazimo i velik broj rijetkih biljnih vrsta, poput kebrača, a šljunčani i pješčani sprudovi staništa su za pojedine rijetke biljne vrste – kazala je Kopjar.

Istraživanje se provodi za potrebe znanstvenog istraživanja “Statistička kontrola kvalitete rijeke Drave” istraživačke skupine voditeljice izv. prof. dr. sc. Lovorke Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever, koja je također jedna od sudionica ovogodišnjeg spusta.

Tradicionalan spust Drava – Dunav, Varaždin – Vukovar prilika je i za promociju međunarodno zaštićenog područja Petodržavnog UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je najveće zaštićeno riječno područje u Europi i prvi rezervat biosfere koji je uspostavljen između pet država u svijetu. Prekogranična dimenzija područja uz rijeku Dravu temelj je za međusobno povezivanje i suradnju te ujedno i potencijal za buduće projekte koji doprinose očuvanju prirode, održivom turizmu i očuvanju tradicijske baštine.

a.kučić/sjever.hr
17.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.