Now Reading:
I Izraelci zainteresirani za suradnju sa Zagorcima? Kolar: Uvijek je dobro gledati preko plota onih koji su bolji i napredniji od vas
Full Article 3 minutes read

I Izraelci zainteresirani za suradnju sa Zagorcima? Kolar: Uvijek je dobro gledati preko plota onih koji su bolji i napredniji od vas

Izraelski veleposlanik Ilan Mor boravio je danas u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje ga je župan Željko Kolar upoznao s županijskim projektima, a razgovarali su i o međusobnoj suradnji.

Projekt obnove Dvorca Golubovec koji je stradao u potresu nalazi se u fazi cjelovite obnove samih unutrašnjih zidova koji se obnavljaju postavljanjem nekoliko slojeva zaštitne mrežice od karbona kako bi se sama građevina stabilizirala. Krov je zamijenjen, u potkrovlju se stabilizira sama ploča koja bi trebala dodatno učvrstiti samu građevinu dvorca. Zanimljivo je da su u prizemlju otkriveni oslici na zidovima i na cijelom prvom katu, a intenzivnim konzervatorsko-restauratorskim radovima one su potpuno sačuvane i u planu je da se vrate u svoje izvorno stanje.

Kajkaviana i cijeli njezin depo je preseljen u zgradu Fellerove ljekarne koja se isto tako uređuje da bi postala trajni dom same Kajkaviane.

Župan Kolar upoznao je izraelskog veleposlanika s projektima energetske učinkovitosti na području županije poput Poduzetničkog centra i Dvorca Bračak kao energetskog centra te budućeg Znanstveno-edukaktivno zabavnog centra u Stubičkom Golubovcu gdje vidi mogućnost suradnje s Republikom Izrael.

– Izuzetno bitno nam je bilo osim što NJ. E podijelila svoja iskustva što se tiče poslovnih anđela i start upova u Republici Izrael da s njim podijelimo i ova druga iskustva što se tiče same znanosti i novih tehnologija. Znate da je Izrael jedan od najjačih zemalja u svijetu po tom pitanju i da pokušamo sve ove naše institucije i ustanove na neki način spojiti sa ekvivalentnim i kompatibilnim institucijama u Izraelu. Vjerujem da smo uspjeli u našem naumu da približimo ove naše projekte i da na neki način otvorimo širom vrata suradnji – komentirao je Kolar dodavši kako je uvijek dobro gledati preko plota onih koji su „bolji i napredniji od vas”.

-Mi želimo učiti, držati korak s najrazvijenijim zemljama u Europi i svijetu, a Izrael je upravo jedna takva zemlja i ovi naši projekti su odlični, oni nisu došli slučajno i vjerujem da ćemo u budućnosti itekako imati koristi od njih, ne samo u Zagorju, nego čitavoj RH – zaključio je Kolar.

Izraelski veleposlanik Ilan Mor istaknuo je kako ga je Poslovno-tehnološki inkubator u Krapini itekako impresionirao. Prezentirao  je inovativnost u Izraelu te pozvao zagorske poduzetnike na suradnju koja bi prema njegovom mišljenju mogla biti i više no uspješna. Veleposlanik Mor posjetio je i Energetski centar u Bračku te naglasio kako je u skladu s onim prema čemu svijet teži – korištenje alternativnih izvora energije prema čemu je i Izrael napredna zemlja.

Nakon protupotresne obnove cilja se na ITU mehanizam Grada Zagreba kako bi se Znanstveno-edukativno zabavni centar uspostavio u roku dvije godine upravo na toj lokaciji.

abrkic/sjever.hr
17.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.