Now Reading:
III. osnovna škola Čakovec postala je prava dama i ponosno nosi svoje godine – proslavljeno 50 godina rada
Full Article 4 minutes read

III. osnovna škola Čakovec postala je prava dama i ponosno nosi svoje godine – proslavljeno 50 godina rada

Grad Čakovec osnivač je 5 osnovnih škola sa 2 područne, Centra za odgoj i obrazovanje i Umjetničke škole. Jedna od njih je i III. osnovna škola Čakovec koja je velikom svečanošću u Centru za kulturu Čakovec proslavila svojih 50 godina rada.

Naime u nedjelju, 5. rujna 2021., navršeno je punih 50 godina otkako je održana svečanost otvorenja Treće, a u ponedjeljak, 6. rujna 2021. – prvog dana školske i nastavne godine 2021./22., jednako toliko godina otkako je ovu školu po prvi puta ispunio žamor dječjih glasova. Čakovečka škola od tada je rasla i razvijala se zajedno s okolinom, sa svojim učenicima i njihovim obiteljima, sa svojim nastavnicima i zaposlenicima.

Ravnateljica škole Nataša Hajdinjak ponosno je istaknula kako je škola postala prava dama i ponosno nosi svoje godine.

-Za sve naše učenike, sve nas, ona je poput zvijezde vodilje koja je osvijetlila i odredila smjer brojnih životnih puteva. Usmjerila nas je na pravi put i zahvaljujući znanju i iskustvu koje naši djelatnici nesebično dijele sa svojim učenicima i kolegama, svi mi danas hodamo pravo, svojim putem – rekla je u svom govoru ravnateljica.

U 50 godina školstva u Trećoj se promijenilo niz pojedinosti koje čine živote svih nas. Promijenilo se i školovanje, osobito u izazovna vremena u kojima živimo, no puno je toga zadržalo svoj kontinuitet, baš kao predanost, entuzijazam, bivanje ukorak s vremenom kod učitelja i profesora te rezultati i razvoj učenika. Tako je čakovečka škola prva uvela građanski odgoj, jedan su od pokretača Dječjeg gradskog vijeća, učenica Lea Pongrac ujedno je bila prva dječja gradonačelnica Grada Čakovca.

-Naša čakovečka škola ima svoju dušu i karakter te je Grad Čakovec na isto iznimno ponosan. Svjesni smo, baš kao i u III. osnovnoj školi, da su učitelji ti koji naše mlade umove usmjeravaju u život, te osim znanja daju i dio sebe u njihovu budućnost. Vrata škole uvijek su otvorena svima, posebno bivšim učenicima i njihovim roditeljima te učiteljima, a to je pravi pokazatelj o kakvom se kolektivu radi – kazala je u svom obraćanju Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca u ime osnivača.

III. osnovna u Čakovcu danas ima 48 djelatnika te 348 učenika okupljenih u 16 razrednih odjela. Svima njima njihov dan pritom je čestitao i župan Međimurske županije Matija Posavec.

-50 godina je značajno vrijeme i razdoblje za život Međimurja te školstva općenito. Proučavanjem osnovnog školstva u Međimurju, još 1929. kada je donesen zakon o školama po kojem smo tada krenuli raditi, krajnji cilj nastave nije bio da učenici iznesu knjiško znanje, već da iznesu što više praktične nastave koje su prilagođene potrebama svog zavičaja i kraja, koje će im koristiti u životu. Već tada bila je potreba da škole budu inovativne i kreativne, a 3. osnovna škola to je desetljećima kasnije i prepoznala. Na svim dosadašnjim uspjesima treba čestitati mentorima, nastavnicima, profesorima, ravnateljici i učenicima koji imaju kvalitetno obrazovanje – rekao je župan Posavec i dao punu podršku školi i Gradu Čakovcu da 3. osnovna što skorije bude u jednosmjenskoj nastavi.

Uz film o školi koji je napravio najbolji presjek pet desetljeća rada, svojim nastupima predstavili su se plesna skupina III. osnovne škole Čakovec, recitatori te školski zbor i tamburaši koji su svečanost zatvorili izvedbom ulomka „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ koji dijeli rođendan s čakovečkom školom.

sjever.hr 16.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.