Now Reading:
FOTO Festival Vidovečkog gibanika – znate li kako se priprema ovaj autohtoni kolač?
Full Article 2 minutes read

FOTO Festival Vidovečkog gibanika – znate li kako se priprema ovaj autohtoni kolač?

U sklopu proslave Dana Općine Vidovec u srijedu je održan Festival Vidovečkog gibanika. Riječ je o autohtonom vidovečkom kolaču koji je poznat širom Hrvatske i čiju je vrijednost prepoznalo čak i Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, Udruga žena Vidovec za projekt promocije, prezentacije i popularizacije ovog tradicionalnog težačkog kolača od Ministarstva je dobila 20.000 kuna, a s obzirom da su i mladi itekako zainteresirani za njegovu pripremu čini se da će tradicija još dugo poživjeti.

Načelnik Bruno Hranić naglasio je kako se Vidovec može pohvaliti brojnim udrugama koje rade na promociji njihove Općine te okupljaju velik broj ljudi što im je bitno za razvoj civilnog društva.

-Sve naše udruge uključile su se u proslavu Dana Općine Vidovec, a Udruga žena je specifična jer ima zaštićeni proizvod na nivou Hrvatske – naš Vidovečki gibanik, kolač poznat širom Hrvatske koji je čak bio prezentiran tijekom posjeta Udruge žena u Odboru regija u Bruxellesu – rekao je Hranić.

Udruga žena kroz razne programe i radionice promovira Vidovečki gibanik, a za njegovu pripremu zainteresirali su i osnovnoškolce i vrtićarce, dok su u srijedu na blagdan Vidovog prezentirale njegovu pripremu i svim posjetiteljima besplatno ga dijelile.

Tradicija definitivno neće izumrijeti, ne samo zbog Vidovečkog gibanika, već i zbog varaždinskog zelja po kojem smo također poznati. Neki dan smo organizirali sadnju varaždinskog zelja u koju su bili uključeni vrtićarci iz Varaždinske županije. To nam je iznimno važno jer želimo da i djeca vide koliko vrijedi ovaj naš ruralni prostor – kazao je načelnik Hranić.

Predstavljajući Vidovečki gibanik predsjednica Udruge žene Vidovec Ivanka Lonjak pojasnila nam je kako se on radi.

-Vidovečki gibanik radi se u dva sloja i mora se peči u okruglom protvanu jer narezani treba imati oblik trokuta – objasnila je Lonjak i dodala da su ovaj kolač 2014. godine zaštitili kao intelektualno vlasništvo.

Kroz projekt “Vidovečki gibanik – popularizacija, prezentacija i promocija” kojeg financira Ministarstvo poljoprivrede Udruga žena nastoji ga predstaviti široj javnosti.

-Nekada je to bio težački kolač koji je izuzetno zasitan i radio se od domaćih namirnica odnosno od namirnica koje su nekada žene imale doma, a i danas ga mi tako radimo – rekla je predsjednica udruge Lonjak.

tklopotan / www.sjever.hr
15.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.