Now Reading:
VARAŽDINEC, DOMOVINE SIN Ratnom pilotu Danijelu Boroviću uručeno priznanje „Junak Domovinskog rata”: Nakon 27 godina netko se sjetio biti šerif u ‘regionu’ bez obzira što je agresor
Full Article 6 minutes read

VARAŽDINEC, DOMOVINE SIN Ratnom pilotu Danijelu Boroviću uručeno priznanje „Junak Domovinskog rata”: Nakon 27 godina netko se sjetio biti šerif u ‘regionu’ bez obzira što je agresor

U Županijskoj palači Varaždinske županije istaknutom hrvatskom ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano je uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“.

Dodjela nagrada održavala se nakon što je nedavno Viši sud u Beogradu protiv hrvatskih vojnih pilota, među kojima je i Borović, potvrdio optužnicu zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.

Borović je istaknuo da su emocije malo uzburkane, bez obzira što je puno godina prošlo od događaja, odnosno preleta zahvaljujući kojem je Hrvatska početkom 1992. godine dobila svoj prvi borbeni avion, a osvrnuo se i na spomenutu optužnicu.

-Nakon 27 godina netko se sjetio da hoće biti šerif u ovom, kako ga zovu, regionu, bez obzira što je agresor, što je najveća tragedija. Znači, agresor bi htio nametnuti da on ima pravo odlučivanja i nekim lažnim optužnicama poravnati neku situaciju iz ’95. godine koja je već odavno jasna jer je Haški sud rekao da tu nije bilo ničeg nenormalnog, da je sve bilo u sklopu te vojne akcije „Oluje” koja je međunarodno priznata, legitimna – rekao je Borović dodavši kako se on i njegovo troje kolega nakon toliko godina moraju boriti s tim, a časno su odradili sve zadaće i poručio kako se ne smije popustiti.

-Optužnice ne smiju biti prihvaćene jer je pitanje tko će biti sljedeći. Znači, to je onda samo nastavak priče i onda bi Srbi mogli raditi što bi htjeli, kad bi im se dalo za pravo da oni imaju nekakvu nadležnost, kako su oni mislili – rekao je Borović.

Kazao je i kako se u Hrvatskoj premalo govori o Domovinskom ratu te da je prije dva tjedna bio u Istri i prvi put nakon toliko godina održao predavanje u osnovnoj i srednjoj školi.

-O Domovinskom ratu se jako malo govori, a ima branitelja koji su živi, koji iz prve ruke mogu govoriti. Još dok su živi svjedoci tog vremena, treba iskoristiti i prenijeti mladim generacijama, jer to je povijest. Narod koji ne cijeni svoju povijest jednog dana može nestati. Reći će „pa možda se nije dogodilo”, to je činjenica, pogotovo ako nije zapisano – zaključio je Borović.

Boroviću koji je inače i ratni i poratni zapovjednik 1. hrvatske lovačke eskadrile priznanje je uručio Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. koja ovim simboličnim činom u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata nastoji zahvaliti ovom ratnom pilotu, koji je početkom veljače 1992. izvršio prelet avionom lovcem tipa MIG-21 od Bihaća do Pule čime je Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov što je označilo početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Pavković je podsjetio kako Udruga već godinama dodjeljuje priznanje „Junak Domovinskog rata” istaknutim hrvatskim braniteljima koji su, prema njihovoj ocjeni i ocjeni ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, istaknuti junaci Domovinskog rata.

-S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji službeno priznanje „Junak Domovinskog rata”, mi kao udruge hrvatskih branitelja nastojimo kroz jedno takvo priznanje potaknuti državne institucije, koje bi trebale dodjeljivati i prepoznati te junake, da to službeno i učine. Mi smo kroz sve ove godine dodijelili 30-tak priznanja  – rekao je Pavković dodavši da je to priznanje dodijeljeno i pripadnicima legendarnih Puma.

-Na taj način želimo im zahvaliti za sve ono što su učinili za vrijeme Domovinskog rata i što su bili među prvima kada je trebalo – naglasio je Pavković.

I on je komentirao situaciju s optužnicama protiv hrvatskih pilota istaknuvši kako smo svjedoci da u Srbiji i dalje ne miruju. Posebice uoči obilježavanja naši veličanstvenih vojno-redarstvenih akcija.

– Svjedoci smo da su se ponovno podigle neke optužnice, ovog puta za ratne pilote, među kojima je i Danijel Borović, ali mi hrvatski branitelji, kao i Ministarstvo branitelja, Vlada Republike Hrvatske i mnogi drugi, smatramo da oni nisu nikakvi zločinci, nego su junaci Domovinskog rata. Na ovaj način branitelji žele to potvrditi i kazati: „Ne, vi želite osuditi junake Domovinskog rata. Ako želite nekog suditi imate svoje, imate one koji su napadali hrvatsku državu, pa njih sudite do mile volje”, zaključio je Pavković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, i sam sudionik Domovinskog rata podsjetio je na sve strahote koje su prošli hrvatski branitelji.


-Unatrag tri, četiri mjeseca možemo pratiti koliko je rat u Ukrajini strašan i sada kada se vratimo 30 godina unazad, da su naši branitelji imali ta tehnička pomagala, mobitele, kamere, da su mogli zabilježiti sve te strahote, vjerujte da bi bilo i daleko strašnijih scena – rekao je Stričak.

Kako je naglasio, upravo zbog toga bitno je prisjetiti se svih žrtava, svega što su branitelji dali, obilježavati te dane i vrednovati svaku njihovu žrtvu i trud.

-Stoga me zaista veseli da će danas pukovnik Borović dobiti ovo vrijedno priznanje koje zaista zaslužuje. Između ostalog tim avionskim preletom nije riskirao samo svoj život, nego i život svoje obitelji – zaključio je varaždinski župan te posebno istaknuo kako ne postoji hrvatska županija u kojoj u Domovinskom ratu nije bilo Varaždinaca.

Dodjeli ovog priznanja prisustvovao je i izaslanik predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja koji je naglasio kako je Borović neosporno jedan od junaka Domovinskog rata.

-Svi dječaci sanjaju o tome da postanu piloti, ali samo najbolji to uspijevaju. Junak je biti i baviti se tim poslom, ali ono što je gospodin Borović napravio prelazi granice uobičajenog i zato smo mi danas ovdje da mu odamo priznanje – rekao je Janović dodavši kako je u Domovinskom ratu bilo puno junaka, no većina njih su nepoznati. Ipak, kako je pojasnio, letjeti na nebu znači biti vidljiv i prepoznat.

-Njegova djela predstavljala su, osim nečega što je bilo vrlo vrijedno, veliku moralnu potporu nama običnim vojnicima koji smo tad samo mogli gledati prema nebu i biti sretni i zadovoljni da su neki od aviona koji nam lete iznad glava naši – istaknuo je Janović naglasivši kako je nužno da se djela heroja Domovinskog rata ne zaborave.

-Ova Vlada izražava potpunu potporu svojim pilotima, svim hrvatskim braniteljima i neće dozvoliti da se baci ljaga na Domovinski rat. Domovinski rat koji je bio obrambeni, plemenit i koji predstavlja kamen temeljac suvremene hrvatske državnosti – zaključio je Janović.

abrkic/sjever.hr
14.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.