Now Reading:
Kreće energetska obnova četiri međimurske osnovne škole i čakovečkog Doma zdravlja – župan Posavec: Glavni nam je cilj energetska neovisnost!
Full Article 3 minutes read

Kreće energetska obnova četiri međimurske osnovne škole i čakovečkog Doma zdravlja – župan Posavec: Glavni nam je cilj energetska neovisnost!

Kao što je župan Međimurske županije Matija Posavec već naglašavao, njihov glavni cilj je energetska neovisnost. To je još jednom potvrđeno u utorak potpisivanjem ugovora o energetskoj obnovi četiriju međimurskih osnovnih škola i čakovečkog Doma zdravlja.

Tako će na objektima osnovnih škola u Štrigovi, Orehovici, Selnici i Murskom Središtu te Doma zdravlja Čakovec uskoro niknuti fotonaponske elektrane.

-U Međimurskoj županiji zacrtali smo jedan glavni cilj, a to je da budemo energetski neovisni. U razvojnoj strategiji zacrtali smo da moramo smanjiti i štedjeti energiju, a pritom i čuvati okoliš, što znači da na onom objektu kojemu smo vlasnici ili osnivači da pokušamo ići s projektom obnovljivih izvora energije – pojasnio je Posavec te dodao kako ovime započinje jedan ciklus obnovljivih izvora energije.

Osim ugovora o početku energetske obnove na ovim objektima, u utorak je potpisan i sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije vanjskih rukometnih igrališta Osnovne škole Mursko Središće.

-Kako smo i Europska regija sporta i u tu svrhu financiramo, sufinanciramo i pomažemo rekonstrukciju unutarnjih i vanjskih sportskih terena, pa mi je iznimno zadovoljstvo potpisati i ugovor za sufinanciranje rekonstrukcije vanjskih igrališta u Murskom Središću – kazao je župan.

Zadovoljan time je i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak koji je poručio da je ova obnova bila neophodna.

-Vjerujem da će na veliku radost ravnatelja i osnovna škola uskoro biti obnovljena i da ćemo moći imali nastavu u jednoj smjeni – izjavio je Srpak.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić pojasnio je kako će ovim energetskim obnovama osigurati uštede u potrošnji fosilnih goriva te energetska neovisnost o vanjskim sustavima i cijeni energenata koja neprekidno raste.

-U suradnji s projektantima, a prema postojećem stanju objekata i režimu njihovog korištenja, projektirali smo kombinaciju sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline i sunčanih, odnosno fotonaponskih elektrana na krovovima objekata. U većini slučajeva postojeći sustavi grijanja će se zadržati, kako bi prikrili najveća vršna opterećenja, nekoliko najhladnijih dana u godini, dok će dizalice topline pokrivati sva ostala opterećenja, a njihovo pogonsko gorivo je električna energija koja će se proizvoditi ispod elektrana na krovovima objekata – pojasnio je Višnjić.

Ukupan iznos radova na rekonstrukciji kotlovnice je 2,6 milijuna kuna, a isto toliko ulaže se i u fotonaponske sustave ukupne snage od oko 216 kilovata što će pokrivati oko 75 posto dosad isporučene energije.

-Kad pridodamo troškove izrade glavnih projekata i troškove stručnog nadzora, dolazimo do ukupnog iznosa od 5,5 milijuna kuna koji će se, budu li projekti odobreni, sufinancirati u iznosu od 40 posto od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – dodao je Višnjić.

Inače, u procesu projektiranja su još tri takva objekta koja će se prijaviti na prve sljedeće javne pozive, odnosno dostupne izvore financiranja.

tklopotan / www.sjever.hr
14.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.