Now Reading:
Jučerašnje nevrijeme u Bedekovčini uništilo poljoprivredne usjeve, nastradali i auti te kuće – “Sav trud i muka nestali su u nekoliko minuta”
Full Article 3 minutes read

Jučerašnje nevrijeme u Bedekovčini uništilo poljoprivredne usjeve, nastradali i auti te kuće – “Sav trud i muka nestali su u nekoliko minuta”

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnom tučom, jučer u večernjim satima ponovno je pogodilo Zagorje,a najviše je stradala općina Bedekovčina, odnosno naselje Poznanovec gdje je zabilježeno i do 20 centimetara leda na cesti.

Nakon tuče, krenula je padati obilna kiša koja je poplavila ceste Poznanovca, prekinula promet i uništila brojne poljoprivredne površine.

Kako nam je rekao načelnik Bedekovčine Darko Ban, danas ujutro zbrajaju se posljedice štete koju se prouzročilo jučerašnje nevrijeme.

Poljoprivredne površine su uništene i sve ono što je na njima zasađeno. Nastradali su i auti te kuće tijekom pada drveća – objasnio nam je načelnik Ban dodavši kako trenutno obilaze teren i utvrđuju štetu nakon koje ćemo županu poslati izvješće da se može proglasiti elementarna nepogoda.

Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava građana zbog prodora vode u kuće i naviranja oborinskih voda te palog drveća. Nevrijeme je zahvatilo dijelove općina Bedekovčine, Gornje Stubice i Marije Bistrice. U mjestu Poznanovcu, općina Bedekovčina došlo je do plavljenja skladišta te dionice državne ceste D24, dok je u općini Marija Bistrica zaprimljena dojava o nanosu blata i šodera na državnoj cesti D29 od Laza Bistričkog prema Mariji Bistrici.

Jak vjetar na području Gornje Stubice rušio je i stabla.

Kako je na svom Facebook profilu objavio tamošnji stanovnik Josip Šobak nevrijeme je u samo nekoliko trenutaka uništilo cjelogodišnji trud i muku.

Nevrijeme je izazvalo prekid prometa radi velike količine tuče i obilne kiše te padanja stabla i granja po prometnicama, a izazvalo je velike štete na krovištima i poljoprivrednim kulturama. Na 15 tehničkih intervencija bilo je angažirano oko 55 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci s područja županije su radili na uklanjanju stabla i granja, na sanaciji posljedica radi plavljenja prometnica što je uključivalo čišćenje prometnica od nanosa blata, dijelova krovišta, izrade zečjih nasipa te ispumpavanju podrumskih i kućnih prostora.

-Na intervencijama su bile angažirane sve vatrogasne postrojbe s područja Bedekovčine i Zagorska javna vatrogasna postrojba – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić.

Slična situacija je bila na cijelom području Zagrebačke županije. Zabilježeno je 12 tehničkih vatrogasnih intervencija uzrokovanih posljedicama jakog nevremena praćenog udarima groma, jakom kišom, tučom i vjetrom. Na intervencijama je bilo kumulativno angažirano oko 35 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila, a vatrogasci su radili na uklanjanju stabala i granja na prometnicama te javnim površinama, kao i na sanaciji dijelova krovišta kuća i ispumpavanju poplavljenih objekata.

www.sjever.hr/foto: Policija zaustavlja Krapinsko- zagorska županija, fb Josip Šobak
14.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.