Now Reading:
Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Varaždinskoj županiji u društvu Stričaka i Jenkača obišao ministar Butković
Full Article 3 minutes read

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Varaždinskoj županiji u društvu Stričaka i Jenkača obišao ministar Butković

Nakon obilaska radnog sastanka i obilaska novoizgrađenog mosta u Tuhovcu ,inistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji varaždinskog župana Anđelka Stričaka i domaćina, gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača obišao je radove na izgradnji istočne obilaznice Novog Marofa.

Ministar je naveo kako je ovo trenutno jedan od najvećih cestovnih i infrastrukturnih projekta u Varaždinskoj županiji vrijedan 105 milijuna kuna bez PDV-a te kako bi prema ugovorenom roku trebao biti završen početkom 2023. godine.

-Ovaj projekt spada u kategoriju većih projekata koji će definitivno rasteretiti sam centar grada, osloboditi grad od tranzita, prometa osam do devet tisuća vozila dnevno. Ovakvi projekti definitivno, osim što povećavaju sigurnost prometa, omogućavaju da se svi gradovi koji imaju problema s tranzitom bolje razvijaju i da ljudi žive ugodnije i sigurnije. Također, ovaj je projekt interesantan i za europsko financiranje, mi ga financiramo iz nacionalnih sredstava, ali vidjet ćemo, možda ćemo čak u ovoj perspektivi uspjeti uloviti i dio europskih sredstava, da si olakšamo posao – rekao je Butković.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je kako je u ovom trenutku u Varaždinskoj županiji 172 milijuna investicija, a najznačajnija je upravo novomarofska obilaznica. Spomenuo je i niz aktivnosti na postojećoj mreži cesta koji će povećati prometnu sigurnost poput zahvata na državnoj cesti D24 Paka – Breznički Hum koji su pri kraju, rotor Motičnjak u Varaždinu koji će biti gotov za mjesec dana, daljnji nastavak od Brezničkog Huma prema Breznici…

-Ono što je ključno za razvoj Varaždinske županije i povećanje sigurnosti prometa su prije svega izmještanje državne ceste D2 Hraščica – Petrijanec kojoj će najkasnije do siječnja iduće godine biti gotova studija utjecaja na okoliš. Veza Varaždina prema Krapini, prva faza je do Cerja Tužnog od 7,5 kilometara vrijedna 270 milijuna kuna. U ovom trenutku imamo svakodnevne eskalacije cijena tako da je teško planirati projekte. Ono što je vrlo važno je veza Varaždina i Čakovca gdje ćemo do kraja godine raspisati natječaj za kompletnu projektnu dokumentaciju kako bi i taj cestovni pravac učinili što propusnijim i što sigurnijim – dodao je Škorić.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je kako će obilaznica imati nemjerljivo povoljan utjecaj na život u gradu.

-Državnom cestom D3 koju će zamijeniti upravo ova obilaznica prometuje 8500 vozila dnevno, a državnom cestom D24, D22 prometuje otprilike 3500 vozila što je veliko rasterećenje za sam centar koji će onda moći razvijati kao jedno urbano središte čitavog Novog Marofa – rekao je Jenkač dodavši kako je vrlo važno što se gospodarske zone i kompletno gospodarstvo širi upravo prema obilaznici te kako će buduće spojne ceste koje će se graditi ne samo rasteretiti promet nego će i povećati gospodarske mogućnosti i ulaganja na području Novog Marofa.

-Mi se već sad pripremamo i imamo građevinske dozvole, otkupili smo zemljište upravo za te spojne ceste i polako s otkupom zemljišta širimo naše gospodarske zone. Tako da sama obilaznica ima višestruku važnost – dodao je Jenkač te naglasio da obzirom da radovi napreduju predviđenom dinamikom obilaznicom će se sigurno voziti već u ožujku iduće godine kada bi trebala biti i svečano otvorena.

abrkic/sjever.hr
14.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.