Now Reading:
FOTO Vrijedna investicija za Varaždinske Toplice: Ministar Butković u pratnji župana Stričaka i gradonačelnice Ratković obišao završeni most u Tuhovcu
Full Article 5 minutes read

FOTO Vrijedna investicija za Varaždinske Toplice: Ministar Butković u pratnji župana Stričaka i gradonačelnice Ratković obišao završeni most u Tuhovcu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je boravio u Varaždinskoj županiji gdje je nakon sastanka sa županom Anđelkom Stričakom i predstavnicima gradova i općina obišao važan projekt za Varaždinske Toplice, novoizgrađeni most Tuhovec na rijeci Bednji.

Nakon mosta u Tuhovcu, ministar Butković će obići i radove na izgradnji novomarofske obilaznice koji, kako kaže, idu jako dobro.

-Ovaj projekt je gotov, a nakon ovoga ćemo obići obilaznicu Marofa koja ide jako dobro i koja bi trebala s početkom sljedeće godine biti gotova. Ova dva projekta su dosta bitna za Varaždinsku županiju i treba pohvaliti Hrvatske ceste čiji je predsjednik Uprave ovdje danas sa mnom budući da oni u cijeloj Hrvatskoj realiziraju velike infrastrukturne projekte i naravno, sukladno potrebama svih hrvatskih županija pokušavaju i obnovu državnih cesta i ovakve manje projekte realizirati što pomaže lokalnom stanovništvu, ljudima koji ovdje žive i podiže sigurnost na svim državnim cestama – rekao je Butković.

Inače, na sastanku se nije razgovaralo samo o projektima koji su trenutno u tijeku, već i o budućim, velikim strateškim projektima važnima za cijelu Varaždinsku županiju.

-To je izgradnja brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina za čiju će se prvu fazu u rujnu raspisati natječaj. Projektna dokumentacija je pri kraju tako da ćemo do kraja godine pokušati dogovoriti taj prvi dio, oko 250 milijuna kuna i krenuti s tim velikim projektom. Razgovarali smo i o nekim drugim projektima, i o Podravskoj cesti i s izmještanjem državne ceste D2 s dvije obilaznice koje su u programu Hrvatskih cesta i u narednom razdoblju trebale bi ići u realizaciju. Bilo je govora i o nekim projektima u samom gradu Varaždinu koji su dobri, kružni tokovi se rade, znači Hrvatske ceste su sveprisutne, ali i o željezničkim projektima koji su bitni u gradu Varaždinu – pojasnio je Butković.

Kako je najavio, Ministarstvo će u pogledu financiranja vrlo bitnog projekta, rješavanja problema Kućanske rampe Gradu Varaždinu otvoriti vrata.

Župan Stričak istaknuo je zadovoljstvo što će u ovoj godini Hrvatske ceste na području Varaždinske županije realizirati ili započeti investicije vrijedne preko 182 milijuna kuna.

– Sve te investicije doprinose boljoj protočnosti prometa, a samim time i do veće sigurnosti svih sudionika u prometu. Osim svih tih investicija, od kojih ćemo danas dvije obići, to su most Tuhovec i istočna obilaznica Novog Marofa, ono što veseli je da se tu ne staje nego smo održali sastanak u županiji i razgovarali o idućim projektima – kazao je župan.

Radi se o raspisivanju natječaja za prvu fazu brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava koja se odnosi na dio između Varaždina i Tužnog te na daljnja projektiranja istočne obilaznice Varaždina, pripreme studije utjecaja na okoliš za obilaznicu Hraščice, Sračinca i Petrijanca i idejnog rješenja nastavka varaždinske obilaznice, odnosno produžetka Hraščice i spoja na istočnu obilaznicu Nedelišća.

-Smatram da ćemo na taj način izgraditi jednu mrežu brzih cesta i učiniti promet na našem prostoru daleko protočnijim i sigurnijim. Osim cestovnih zahvata razgovarali smo i o projektu Kućanske rampe gdje smo se usuglasili da se u Ministarstvu održi jedan sastanak, da napravimo jedan hodogram radnji i na taj način izađemo Gradu Varaždinu ususret te počnemo s početkom realizacije jednog velikog problema koji muči Varaždince i Varaždinke – najavio je Stričak.

Sastanku u Županiji prisustvovali su i predstavnici Grada Ludbrega. Naime, Grad je Hrvatskim željeznicama uputio dopis o potrebi za izgradnjom bukobrana i još jednog kolosijeka kako bi lokalni poduzetnici mogli lakše utovarivati i istovarivati robu.

-Dogovoreno je da ćemo u narednih mjesec dana održati jedan sastanak gdje ćemo vidjeti na koji način operativno odraditi te potrebe Grada Ludbrega. Bio je jedan zaista konstruktivan sastanak gdje se osim o postojećim investicijama raspravljalo i o narednim godinama i onom dijelu koji se odnosi i na Hrvatske ceste i na Hrvatske željeznice – zaključio je Stričak.

Gradonačelnica Ratković pojasnila je kako je izgradnja novog mosta bila prijeko potrebna, no stari most koji je zaštićen neće zapustiti već će ga njegovati kao zaštićeno kulturno dobro.

-To nam je bilo prijeko potrebno, o tome se pričalo najmanje 20 godina. Sad možemo reći imamo ga, otvoreni je i služi u funkciji. Mislim da je to bila jedna od najkritičnijih točaka na području grada Varaždinskih Toplica na državnoj cesti D24 – rekla je Ratković dodavši da iako nije riječ o ogromnom infrastrukturnom projektu, za Varaždinske Toplice i njihove građane itekako je bitan.

Kako je najavila, od novog mosta prema Tuhovcu uskoro kreće i izgradnja nogostupa u duljini od 950 metara.

-Ono što još treba napomenuti je da smo sad na otvorenju novog mosta koji je osmi na području Varaždinskih Toplica jer kao što znate mi se nalazimo u dolini rijeke Bednje i mostovi spajaju ljude, pa mi na nekim dionicama kao i ovoj, imamo dva – zaključila je Ratković.

Obilasku se pridružio i Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta koji je istaknuo da iako most Tuhovec možda nije velik i kapitalan kao što je to Pelješki, radi se o važnom infrastrukturnom objektu za ovaj kraj.

– Naravno da će realizacija ovog projekta značajno doprinijeti protočnosti prometa na državnoj cesti D24, a isto tako i sigurnosti. Ovaj stari most koji je pod zaštitom bit će u funkciji pješačkog prometa. Investicija vrijedna oko 8 milijuna kuna, most je duljine 400 metara – pojasnio je Škorić.

tklopotan / www.sjever.hr
14.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.