Now Reading:
Zlataršćani će uskoro dobiti spremnike za sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva
Full Article 2 minutes read

Zlataršćani će uskoro dobiti spremnike za sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva

Nakon što su nedavno na Sajmištu u Zlataru postavljeni kontejneri za odlaganje obuće i odjeće, Grad Zlatar sklopio je s poduzećem Bio-goriva d.o.o. ugovor o postavljanju spremnika za sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva s ciljem nadogradnje sustava prikupljanja otpada.

Postava spremnika očekuje se do kraja lipnja, a isti će, također, biti postavljen na prostoru Sajmišta uz postojeće spremnike za tekstil.

Postavom spremnika za sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva građanima se pruža dodatna mogućnost odlaganja ove posebne kategorije otpada čime se doprinosi kako očuvanju okoliša i zdravlja ljudi tako i poticanju visokokvalitetnog recikliranja s ciljem ponovne uporabe ove vrijedne sirovine. Otpadna jestiva ulja su bio razgradiva i čine neopasan otpad te su vrijedna sirovina za proizvodnju bio dizela. Pravilnim odlaganjem rasterećuje se kanalizacija, komunalno odvođenje otpadnih voda, kao i instalacije i cjevovodi u domaćinstvu.

Najlakši način sakupljanja otpadnog jestivog ulja u kućanstvu jest ulijevanje otpadnog jestivog ulja u korištenu plastičnu bocu. Kada se boca napuni, potrebno ju je dobro zatvoriti i odložiti u specijalizirani spremnik.

U spremnike je dopušteno odlagati korištena ulja za kuhanje (ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvarenog ulja kojem je istekao rok trajanja.

Nije dopušteno odlaganje motornog ulja, otpadnog ulja i maziva, majoneze, masti i maslaca.

www.sjever.hr / foto: ilustracija, www.gradzlatar.hr
12.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.