Now Reading:
Folkloraši iz raznih dijelova Hrvatske preuzeli glavni trg: nakon dvije godine pauze vratila se Toplička folklorijada
Full Article 2 minutes read

Folkloraši iz raznih dijelova Hrvatske preuzeli glavni trg: nakon dvije godine pauze vratila se Toplička folklorijada

Nakon dvije pandemijske godine u subotu je ponovno održana Toplička folklorijada. Ovogodišnje, 3. izdanje koje se na veselje mnogih ponovno održalo okupilo je folkloraše iz raznih dijelova Hrvatske, kao i brojne posjetitelje.

Manifestacija je započela mimohodom folklorijaša i misom, a nastavila se nastupima na središnjem gradskom trgu, Trgu Republike. Uz domaćina, KUD Toplice, svoja plesna i pjevačka umijeća topličkoj su publici predstavili i KUD Bjelovar, KUD Ježek iz Beretinca i KUD Ljuba voda iz Ljubešćice.

Ponosna što je KUD Toplice unatoč svim izazovima u dvije pandemijske godine uspio održati tradiciju je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Stalno govorim kako su udruge bogatstvo svakog grada, pa tako i našeg, a KUD Toplice koji čuva i njeguje našu tradiciju, kulturu i baštinu u Varaždinskim Toplicama zauzima posebno mjesto. Prekrasno je ponovno vidjeti velik broj folkloraša na jednom mjestu, kao i posjetitelja koji su ih došli bodriti. Upravo to nam je nedostajalo u ove dvije pandemijske godine, ali svojim vrijednim i predanim radom, KUD je uspješno prevladao sve izazove – rekla je Ratković.

Predsjednica KUD-a Toplice Silvia Matkun izrazila je zadovoljstvo što se Toplička folklorijada nastavila i što su se ove godine okupila društva iz raznih županija.

– Veseli nas to jer se dosta društava u ove dvije pandemijske godine ugasilo. To je velika pauza, pogotovo za amaterizam i za folklor, tako da smo sretni što smo ipak uspjeli obnoviti i ponoviti ovu manifestaciju – rekla je Matkun koja se nada da će manifestacija iz godine u godinu samo još više rasti.

Unatoč tome što je pandemija koronavirusa utjecala na broj djece uključene u rad KUD-a, Matkun je podsjetila kako su u sklopu europskog projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje” uspješno motivirali 58 djece i mladih na uključivanje u pet radionica.

-Sve radionice bile su online, pa iako smo mislili da je kulturu nemoguće izvesti online, ipak smo se uvjerili da je i to moguće – zaključila je.

www.sjever.hr
12.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.