Now Reading:
FOTO / VIDEO Varaždinci svjedočili neviđenom spektaklu – Rimčeva Nevera brža je od aviona
Full Article 3 minutes read

FOTO / VIDEO Varaždinci svjedočili neviđenom spektaklu – Rimčeva Nevera brža je od aviona

Ove subote Varaždin je domaćin pravog automobilskog spektakla, Fly overa. Naime, već u prijepodnevnim satima na Kapucinskom trgu okupile su se skupocjene jurilice, što je značilo početak današnjeg cjelodnevnog oktanskog spektakla.

Ulicama Varaždina krenuo je defile prema aerodromu, gdje je u predvečernjim satima održan dosad neviđen spektakl. Naime, na pisti varaždinskog aerodroma snage i brzinu odmjerili su Rimac Nevera i akrobatski avion, a pobjedu u ovoj pomalo neuobičajenoj utrci odnijela je Rimčeva Nevera.

U Rimčevoj jurilici za upravljačem je sjedio glavni testni vozač Bugatti Rimac automobila Miroslav Zrnčević koji je istaknuo kako je za ovakav pothvat prvenstveno potrebno imati jako puno povjerenja u pilota.

– Peter je vrhunski pilot, a napravili smo dva pokušaja. Prvi puta smo bili izjednačeni do samog cilja, gdje sam ja onda počeo odlaziti, dok sam na drugom pokušaju u principu pustio avion, kako bi malo bolje dočarali kolika je zapravo razlika u brzini – objasnio je Zrnčević napomenuvši kako im je vjetar stvarao malo više problema nego na treningu.

Na upit novinara, koliko zapravo pri ovako velikoj brzini trenutak dekoncentracije može biti opasan Zrnčević je rekao kako može biti jako opasan.

– Jedan krivi potez, pogotovo s moje strane i Peter se može skroz dezorijentirati ili ako napravim brzi prelet ispod njega, a da se nismo uskladili njemu isto tako može nanijeti veliku štetu u air dinamici. No, radili smo to jako dobro. Baš smo uživali obojica, pogotovo u paralelnim preletima, što je stvarno posebno – rekao je Zrnčević te pojasnio kako je maksimalna brzina Rimac Nevere 420 kilometara na sat, a da je danas dosegao brzinu od 350 kilometara na sat.

Avionom iznad Nevere upravljao je pilot Peter Podlunšek koji je pojasnio kako je ovaj pothvat bio tehnički jako zahtjevan, pogotovo iz razloga što je puhao jak vjetar koji je stvarao velike turbulencije.

– Stvarno smo se preznojili i Miro i ja. Međutim, bio sam baš sretan što smo napravili ono što smo imali u planu i utrka je prošla bolje za kolegu, no nadam se da ću sljedeći put ja biti brži – rekao je Podlunšek dodavši kako mu ovo nije prva takva utrka.

– Već sam imao par utrka, ali ne s ovakvim hyper car automobilom kao što je Rimac Nevera. Ono je bila sitnica jer je avion stvarno bio puno brži, a ova Nevera je auto koji se ne može usporediti s nijednim u svijetu. Maksimalna brzina aviona je 420 na sat, danas sam razvio brzinu oko 350 km/h, znači Nevera je bila još brža – objasnio je Podlunšek.

Da je na pisti sve proteklo u najboljem redu te da je sve bilo tehnički ispravno i korektno, potvrdio je i organizator događanja Krešimir Mostarčić.

– Po svemu sudeći Nevera je uspjela pobijediti avion. Malo je bio problem s vjetrom, zbog turbulencije, ali evo unatoč svemu uspjeli su Miro i Petar izvesti start – kazao je Mostarčić i dodao kako je zapravo cilj ovakvih događanja promocija manjih mjesta i sredina.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.